+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Stress ødelegger kroppene våre – Dagsavisen

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Stress ødelegger kroppene våre – Dagsavisen

Stress tærer på kroppen

Stress er farlig. Vi har rett til helsetjenester. Velferdsstaten rykker inn når noe skjer med oss og bistår alle som trenger det. Men har hver enkelt av oss ikke noe ansvar for å begrense bruken av helsetjenester? Er det tid for å redefinere ansvarsfordelingen for helsetjenester i verdens rikeste land?

Jeg har tidligere hatt en kreftdiagnose, har leddgikt, osteoporose og artrose. Jeg er i dag 60 % ufør. Helsevesenet har stilt opp de gangene det har vært behov for det; emballasje og skrog har blitt behandlet på best mulig måte – hver gang. 

Stress gjør oss syke

Ifølge Helsedirektoratet har livsstilssykdommer overtatt som den største trusselen mot folkehelsen de siste tiåreneSykdommer som KOLS, depresjon, overvekt, hjerte- kar-sykdommer kan oppstå som en følge av måten vi lever på. Årsakene til slik oppblomstring av livsstilsykdommer er blant annet overspising, stress og manglende fysisk aktivitet. I verdens rikeste land har mange lagt seg til en livstil som fører til at vi blir syke, og helsevesenet sliter med å skaffe sykehussenger nok til alle som trenger reparasjon. Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og mediene informerer og minner oss daglig på viktigheten av fysisk aktivitet og sunn livsstil. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm jobber på spreng for å holde folk med en hasardiøs livsstil i jobb så lenge hun kan, hvis ikke NAV allerede har tatt dem. Vi er overfôret av kunnskap om at usunn livsstil er skadelig. Hva er det som gjør at noen av oss faktisk velger å fortsette å leve på en måte som gjør at vi blir syke, og hva er det som gjør at vi mister regien på livet og ikke setter ned foten når det bærer galt av gårde? Så langt mangler det verken på kunnskap eller informasjon. 

Livsførsel og stress

I verdens rikeste land har det vokst fram forestillinger om at vi skal ha alt, fortjener alt og kan unne oss alt. Mediene flommer over av tips om hvordan vi kan forbli unge, slanke og fysisk sterke, og mange henger seg på. Idealet er den evig unge, polerte, muskuløse kroppen som kun kjenner til lavkarboprodukter. Trening handler mest om 4 x 4 minutters knallharde intervalløkter som bare de aller sterkeste kan klare. Det skal koste blod, og det skal være smertefullt. Det handler om vellykkethet og et perfekt ytre. Idealene og kravene er høye. Vi blir aldri fornøyd, og det er kanskje ikke så rart at stress og depresjon rykker inn.

Om vi ikke er fornøyd med emballasjen, kan vi operere. Rynkene skal bort, og grensene for hva vi er villig til å gjøre flyttes stadig. De som ikke kaster seg på sunnhetsbølgen, soper i seg pølser til frokost, en burger i lunsjen og noen liter cola i løpet av dagen. Godt plantet i sofaen renner kiloene på. Men hva gjør vel det? I andre enden står det sykehussenger klare til å ta imot for store kropper, tarmene kan kuttes og magesekken strammes inn. Vi nyter livet i alle himmelretninger og er trygge på at samfunnet stiller opp dersom det går galt. Livsførselen vår overbelaster helsevesenet og gjør prioriteringene vanskelig. Imens vokser køene for fedmeoperasjon, og kirurgene i private klinikker jobber på spreng for å fjerne rynker, lage større pupper og rette opp neser. 

Vi kompenserer – og vi blir syke

Det kan se ut som at et helt enkelt og vanlig hverdagsliv ikke er godt nok. En kartlegging av nordmenns aktivitetsnivå viser at bare én av fem er aktive i tråd med Helsedirektoratets anbefaling om 30 minutter daglig fysisk aktivitet. Det er overkommelig for de fleste. Men det virker som om det å gå til og fra jobben, spise vanlig mat og akseptere at vi blir eldre ikke er tilstrekkelig. Rundt oss herjer det et vanvidd med mas om å bli annerledes enn vi er! Vi trøster oss på ulike vis og ødelegger kroppene våre. Vi kompenserer for alt det vi ikke mestrer eller har, og det ødelegger oss. 

Livet består ikke bare av skrog og emballasje, men en like stor del er psykisk helse. Det er vanskelig å innrømme at en føler maktesløshet, er ”deppa” og trenger hjelp til å komme ut av det. Alle har vi en ryggsekk vi bærer med oss, og i den ligger det ikke bare gode ting. Mange av oss trenger hjelp til å sortere innholdet i ryggsekken, ta ut noe og finne plass til noe nytt. I stedet for å rydde, kompenserer vi for utilfredsheten på ulike vis. Kroppen utsettes for aggressivitet, destruktivitet, og resultatet er at vi blir syke. 

Akseptere den vi er

Ja, vi bor i verdens rikeste land med helsetjenester mange misunner oss. Selvsagt skal alle få den hjelpen de trenger. Men det er på tide å be hver enkelt ta større ansvar for at balansen i livet blir opprettholdt. Det må også stilles krav for å ta del i velferdsgodene. Det er en grunn til at vi ikke er fornøyd med livene våre. Men misfornøydheten må håndteres, og vi kan ikke la samfunnet ta hele ansvaret. Tiden er moden for å sette ned foten. Bli den du er – et helt vanlig menneske 

Les mer her: https://heltsykt.no/produkt/omstart/

Lytt også her: https://heltsykt.no/podkast/