+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

At least fifty shades of getting grey

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

At least fifty shades of getting grey

Skjermbilde 2017-03-07 kl. 15.12.41

Flere av dagens foreldre er dårlige forbilder, leser jeg i Aftenposten i dag. En datter (21) skriver om hva som skjer med henne når moren hennes må ut på løpetur fordi hun har spist et kakestykke. Hun forteller om  å vokse opp i en “plettfri” eller perfekt verden – skapt av foreldre eller oss voksne. Om å forholde seg til voksnes misnøye over kropp og utseende.

Kan dere slappe av litt? spør hun. Doseringen på Facebook og Instagram om vellykkethet, sliter. Vi fikser på strekkmerker, lepper og ansikt. For en tid tilbake skrev jeg en kronikk om det å bli eldre. Om aldringsprosessen som er i gang, uopphørlig og irreversibel. Daglig leser jeg om triks for å pynte på alderen, og oppskriften er enkel: For guds skyld – dekk den til. Botemidlene er mange for å skjule skammen over manglende attraktivitet og ungdommelighet. Men kroppene våre eldes, vi blir syke, trenger mer hjelp og vi koster penger. Inne i en av disse kroppene bor jeg.

I en tidligere kronikk skrev jeg om fifty shades of getting grey – om det fine ved å eldes, men hvor hardt vi sloss for å ikke gjøre det. Vi vil leve lengre, men bare som ung. Men hvem er det som forteller at vi har for mye hud, ser eldre ut og at årene synes? Hvem er det som har fortalt at dette ikke er akseptabelt?

Streben etter polerte overflater er en livsløgn og kan stenge for det vakre i alderdommen. Å slippe tak betyr at når jeg ikke lenger kan det jeg vil, må jeg ville det jeg kan. Det beriker selvtilliten, sjelen og kjærligheten. Å bli eldre er et privilegium og en gave som ikke må skjules. Foran oss ligger muligheten til å høste av alle kornene vi har sådd tidligere i livet. Hva som vokser frem, er «at least fifty shades of getting grey».

Les hele kronikken her >>

Finn Skårderud tar opp dette temaet i sin kronikk i Aftenposten 7. mars – om streben etter det glatte og polerte.