+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Positivt og negativt stress

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Positivt og negativt stress

Temaet stress har opptatt meg i lang tid. Det har vært nyttig og viktig å se tilbake på hvorfor jeg ble utbrent og syk, hvor kom stresset fra og hvordan jeg “rodde” tilbake til smult farvann og rolig sjø? Om positivt og negativt stress. Det formidler jeg i nettkurset “OMSTART – ta grep om stresset”. Kurset lanseres en av de første dagene.

Men lytt også til podkasten der forskerne Per Einar Binder og Åsa Hammar intervjues av Lasse Biørnstad og Bjørnar Kjensli i

Stress utløser depresjon

De sier at når stressnivået blir stående på høyt nivå i månedsvis eller årevis blir det farlig. Vi blir utmattet og det øker risikoen for å bli deprimert. Stress er en klassisk utløser for depresjon. Dessuten kan stress være helsefarlig, gi nedsatt immunforsvar, angst og hjerteproblemer.

Det kortvarige og det langvarige stresset

Det kortvarige stresset – det som får oss i gang om morgenen, eller får oss bort fra farlige situasjoner, er ikke farlig. Det trenger vi! Men det langvarige og kroniske stresset, derimot er det som er skadelig. I dag er det er stort fokus på stress, og mange kan rett og slett bli for hekta på stress. Vi kan lett få en oppfatning om at alt stress er farlig.

Stress er mobiliserende

Stress skal virke mobiliserende – derfor er det vanskelig å få sove når man er stresset. Det fører også til negative følelser, selvkritikk. Redusert søvn er en risiko, langvarig stress er en risiko – og å ikke få gjort det man skal, er en risiko. I mitt liv tenker jeg at det kan handle mye om å ha ro, kunne la enkelte ting bare seile sin egen sjø og ikke la seg kave opp om en ikke har rukket å gjøre det som var planlagt eller forventet. Det er noe med “gjørelistene” som fra tid til annen kan være krevende, og det handler i høyeste grad om å kunne sette ting på vent og å si NEI!

Vi bekymrer oss, mange ganger unødvendig – eller vi kan få en voldsom reaksjon av å ikke rekke noe, men det handler mer om redsel for å ikke innfri forventinger, status og om nedverdigelse. Vi vil passe inn i flokken vår. Vi blir redde for å falle utenfor. Derfor kan det lett bli bekymringer av det, og de kan tære skikkelig.

Kurset finner du her: https://heltsykt.no/kurs/

Lytt til denne podcasten her: Hva er stress og hvorfor blir vi syke av det? (Høyreklikk på lenken så kommer den opp).

Snart kommer kurset!

Kurset finner du på

Les mer her: http://forskning.no.