+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Anti- aldring – for en hver pris?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Anti- aldring – for en hver pris?

Aldring kan være en fin prosess – om du velger å se den som det

Vi stritter mot aldring. I dag finnes det 1000 råd og 1000 tips på hvordan holde seg ung, lykkelig og med ualminnelig høy seksuell appetitt. Vi skal leve lenge og vi skal for guds skyld ikke se ut som om vi er eldre. Hver gang tenker jeg – hva er vitsen med all den kampen mot naturen, kroppen og alderen. Ja, jeg vet at ikke alle har det slik, men selv om ikke alle har det slik, er det mange som kaver i hverdagen for å se ung ut. 

Voksen men ikke i en aldrings – prosess

Ikke sjeldent leser vi om alle den som ikke ser en dag eldre ut enn 50. Vi runder 60 og 70 og ser fortsatt ut som 50. Vi eldes ikke, men vi holder oss godt! Å si at vi er «eldre» er ikke innafor. «Voksen» er bedre og «godt voksen» – tja?. Jeg tenker at det er noe ugreit med å stritte imot alderen og leve i et konstant stress med å være ung. Men for all del, det er ikke noe i veien med å se ung ut – selv om vi er eldre. Men det er den manglende aksepten ved å eldes som er problematisk.

Aldring er naturlig?

En gang møtte jeg en dame. Jeg så henne bakfra første gangen. Hun var høyreist, hadde en tykk og sterk hestehale. Hun snudde seg og vi hilste. Hun var veldig flott – helt til hun begynte å snakke. Hun fortalte at hun var syttitre år. Jeg hørte på stemmen at hun ikke var førtifem. Så gikk vi sammen et stykke på veien og jeg så at hun ikke gikk som om hun var 45. Hun hadde forsøkt med alle midler å holde seg «ung», men var det ikke. Hun hadde falt for fristelsen til å tro at du var det. Hun levde i en forestilling om at bare skroget var pent, så var også resten det. Dette er et ekstremt tilfelle.

Sårt å eldes

Slik er det dessverre mange som tenker – at bare det ytre er i orden, er resten det også. Bare fasaden er ung, er jeg også det. Men slik er det ikke. Det handler om å skape en harmoni mellom det ytre og det indre. Ingenting er så vakre som voksne med rynker. Et ansikt som viser et levd liv – slik det egentlig er. Men det er mye sårt i å eldes, vi går over i en ny tid og noe nytt. Men aldring tenker jeg handler om å akseptere at livet går inn i en ny fase. Det er en tid for forsoning over at livet tok den vendingen det gjorde. Det er en tid med refleksjon over alt som har hendt. Egentlig er det fint at vi tar oss tid til det og ikke bare haster videre.

Vi vet ikke hva framtiden bringer, vi vet ikke hva som skjer rundt neste sving og heller ikke hva som skjer i morgen. Derfor (egentlig litt klisjeaktig – eller veldig klisjeaktig) må vi bruke tiden NÅ!

Så til slutt (leste det et sted): «Man slutter ikke å flire om man blir gammel, men jeg tror man blir fort gammel om man slutter å flire». Humor hjelper – på ALT!

Arthur Arntzen

Les også denne: https://heltsykt.no/produkt/omstart/