+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Kjærlighet – og kjærlighetssorg

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Kjærlighet – og kjærlighetssorg

Marit Figenschou og Sissel Gran i Allers
I Allers deler jeg mine erfaringer om kjærlighet og kjærlighetssorg sammen med Sissel Gran

Hvor vondt kan egentlig kjærlighetssorg bli? Hvor vanskelig er ikke kjærlighet og hvordan lykkes? Jeg har ingen fasit, råd og jeg kan heller ikke si at “slik skal det gjøres” – fordi vi er forskjellig og har forskjellige erfaringer.

Kjærlighet er følelser

Marit Figenschou (66) har opplevd kjærlighetssorg flere ganger gjennom livet. Tidligere idealiserte hun det å være to. Tenkte at det var de «vellykkede» som fikk til det. – Derfor følte jeg meg mislykket hver gang det ikke gikk fordi jeg tenkte at jeg var en av de som ikke fikk det til. Kjærlighet handler om følelser, og kjærlighetssorg er en stor følelsesmessig belastning.   

Kjærlighetssorg og omstart

De gangene Marit tidligere har gått inn i et forhold, har hun hatt for store forventinger, om idyll og at alt skal være perfekt. – Men det er først etter hvert, når man blir ordentlig kjent, at forholdet egentlig begynner.   

Hver gang et forhold tok slutt, kjente Marit på denne samme, store skuffelsen. Det gikk ikke denne gangen heller. – Man begynner veldig fort å kritisere den andre, «hadde bare han forstått» og legger skylden på den andre på hvorfor det ikke gikk lenger.  

Kjærlighet og sårbarhet

Marit tror at noe av årsaken til at mange av hennes forhold gikk skeis tidligere, var fordi hun var så usikker. – Jeg hadde ikke den tryggheten jeg burde ha hatt i meg selv til å ta opp uenighet og konflikter. Men aller mest våge å være sårbar. (Teksten fortsetter under bildet)

Marit Figenschou om kjærlighet og kjærlighetssorg
Marit Figenchou deler sine erfaringer om kjærlighet og kjærlighetssorg

Alenehet og ensomhet

Å ha kjærlighetssorg sammenligner Marit med en slags død. – Det er en bunnløs sorg, sier Marit og forteller at det i perioder har tatt år å komme over det. – I dag tenker jeg at jeg skulle ha klart det lettere fordi jeg er mer trygg i meg selv, forstå følelsene bedre og forholde meg til det. Men også ikke vært så redd for å være alene.  

Ingen er perfekt

For å komme videre, har Marit vært nødt til å utforske hvem hun er i et forhold. – Fordi jeg har vært så usikker selv, har jeg tenkt at bare den andre forandrer seg, eller blir sånn eller sånn, så blir alt bra, men du kan ikke forandre andre. Det eneste du kan forandre, er ditt forhold til andre mennesker. Det handler om å akseptere og respektere den personen slik han er. Så handler det om å forsone seg med at den personen ikke har «alt». Ingen er perfekte og vi er alle sårbare og ufullkomne mennesker.

Dårlig samvittighet

Når et forhold tok slutt, brukte Marit mye tid på å gruble på alt hun kunne gjort annerledes. – I dag har jeg forsonet meg med at jeg gjorde det beste jeg kunne ut fra mitt ståsted den gangen.  

Marit ser på livet som direktesendt TV. – Det som er sendt er sendt, og det går ikke an å spole tilbake eller slette noe av det. Det er menneskelig å kritisere både seg selv og den andre, men det fører sjeldent fram.

Helt siden Marit var ung har hun synes kjærlighetssorg har vært noe håpløst. – Det er krevende når forholdet til en person du er villig til å gjøre hva som helst for å få beholde, revner.  

Sjalusi og misunnelse

Til andre med kjærlighetssorg, vil Marit råde folk til å akseptere de følelsene de har. – Den første tiden er vond. Det handler om å verdsette meg selv i det, tillate meg og akseptere å være der. Så handler det om også å akseptere de vonde følelsene som blant annet misunnelse, sjalusi, sinne og det er helt normalt. Men tenker at det i hovedsak er et forsoningsarbeid over tap, skuffelser, feil som er begått og at det gikk som det gjorde. Det jeg gjorde, var det jeg evnet. Så handler det om å unngå å ikke idealisere de som får det til. For alle har sitt! Det er en overgang fra å elske en annen til å elske seg selv.

Respekt og kjærlighet

De siste 13 årene har Marit vært i et forhold hun er veldig lykkelig i. – Vi har ups and downs, men det grunnleggende er der. Vi respekterer hverandre, og har det veldig fint sammen selv om vi er ulike, sier Marit og forklarer at mye endret seg for henne da hun skjønte at hun ikke kunne forandre den hun ble sammen med, men se de gode sidene, egenskapene og muligheten til å utvikle noe felles.   

Hva vil jeg og hvem er bra for meg?

I dag tenker Marit at kjærlighetssorg også kan ha flere positive sider. – Man blir tvunget til å tenke gjennom ting: Hva vil jeg, hva har jeg behov for i et forhold eller kanskje vil jeg være alene. Det kan gro frem noe nytt. Et forhold bør bli en merverdi i livet.  

Dette er et tema jeg har skrevet om i boka OMSTART – forsoning og frigjøring: Les mer og bestill boka her https://heltsykt.no/produkt/omstart/

Bilde av boka Omstart
I boka Omstart forteller jeg om hvordan jeg kavet meg gjennom kjærlighetssorg og fikk fast grunn under føttene.

Les mer om temaet her: http://www.sisselgran.org

Og http://allers.no