+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Påskeferie er oppskrytt!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Påskeferie er oppskrytt!

– Å, kor skal du reis hen?
Vinterferien er forlengst over. På sosiale medier har vi fulgt venner og kolleger i strålende sol, mellom fjell eller i en by lengre sør. Snart er det påskeferie og Facebook og Instagram skal pepres med enda mer sol, upåklagelig utstyr og fulle vinglass.

På andre dagen i vinterferieuka lå jeg på alle fire og gnukka med svamp og Jif. Egentlig følte jeg meg veltilpass, og da gørra endelig løsna, betrakta jeg resultatet og konstaterte at jeg hadde lyktes. Gira på suksess tok jeg like godt dassen i samme slengen, og lurte på om jeg skulle legge ut et bilde på Facebook – til inspirasjon. Mens regnet datt i asfalten tok jeg en velfortjent pause, og sveipa innom hva vennene mine holdt på med. En rødprikket strek fra Oslo Gardermoen til Palma, en selfie fra en utekafé i Alpene og et par armer som forsøkte å nå himmelen med undertekst «endelig hytta». Mens tankene spratt fra vindusruta til skiheisen, vrei jeg kluten hardt og lurte på hvor folk henter penger fra. For ferie koster.

– Kos deg, skal hilse fra gjengen, kom det fra hyttefolket på Facebook. Mer ugunstig tidspunkt kunne de ikke ha valgt. Synet av ti fingre som hadde fått rynker, satte følelsesapparatet i bevegelse, og jeg kjente meg skikkelig mislykka og forbanna. Det er jo ikke nødvendig å lire av seg omtanke i tide og utide. Det er noe med timinga.

Snart er det påskeferie, og jeg skal skrolle meg gjennom Facebook igjen, for det er ikke noe galt i å være nysgjerrig. Garantert kommer jeg til å sveipe innom New York, eller Frankrike, og jeg skal besøke utallige hytter og følge uendelig mange skispor. Og på NRK P1 har vi i årevis hørt «Påskelabyrinten», og fulgt skattejegere på kryss og tvers av kloden.

Men jeg skal ikke søke lykken på noen jævla reise. Utenfor leiligheta står sykkelen, som har fått kjørt seg gjennom vinter i slaps, salt og vann. Balkongen trenger sårt at jeg gyver på med vaskebøtta. Jeg kunne selvsagt ha argumentert med at jeg sparer klimaet, og det er en opplagt bonus, men ærlig talt, for min del er påskeferie oppskrytt stress. Så mitt svar på alle spørsmål i årets påskelabyrint er opplagt. Det er helt OK å velge den enkleste løsningen, og bli hjemme.

Du kan også lese kommentaren på side 3 i Klassekampen