+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Navere er ikke lat, vi trenger arbeidsplasser!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Navere er ikke lat, vi trenger arbeidsplasser!

Navere er ikke unnasluntrere, lat og arbeidssky. De har jobba ræva av seg på RIMI og andre stede

Hverken navere eller andre liker hovmodig og nedsettende utspill fra rikingene

Navere er ikke lat, mange vil jobbe. De trenger arbeidsplasser! På slutten av nittitallet gikk det en serie på NRK som het «Heisann Montebello». En humorserie om mikroskopiske problemer til rikingene på beste vestkant. Rollen som styrtrik, Jacob Winche-Lanche ble spilt av vår eventyrlige skuespiller Trond Kirkvaag og gav et innblikk i rikingenes hovmodighet og uvurderlige problemer som for eksempel anmodning om å gå «mann av villaen» for å kjøpe den nye Jaguaren – fordi den har plass til to golfbagger. Folk klistret seg til TV-en og fulgte problemene til karakteren i Ullernåsen. Hvor dust kan man være som rik!

Kjasing om navere er gammelt nytt – fra forrige årtusen. Skaff heller arbeidsplasser!

«Heisann Holmenkollen». Apropos rikinger. Den siste tiden har vi blitt mer kjent med en annen styrtriking. Denne gangen fra Holmenkollåsen. Selveste Stein Erik Hagen. I episodene blir vi kjent med rikdom, luksus, privatfly, hytta i byen – noen kilometer fra der han bor. Lite til overs har han for «navere». Nå babler han i vei igjen, tenkte jeg da Hagen sa – litt spesielt å forlange at naboen din skal betale for deg, fordi du selv ikke gidder å stå opp om morgenen. Forrige gang vi hørte om snylterne, de late, unnasluntrende og arbeidsskye med hodet i NAV-kassa, var det Carl I. Hagen som kjasa om akkurat det samme. Hagen da og Hagen nå – samma det. Akkurat oppvakt og nytenkende er det ikke.  

Navere eller trygda trenger arbeidsplasser

Don’t shit where you eat. Uansett hvor utspekulert og strategisk du er, uføretrygd er ikke akkurat noe man maser seg til eller velger. Der gjør legene og NAV en grundig jobb og det er orden i papirene. Når man først insinuerer at «navere» er arbeidsskye og late, er det rimelig å minne Hagen på at han har blitt rik på grunn av alle dem som har slitt ræva av seg i RIMI og de andre bedriftene til Hagen. Alle de som stod opp om morran og gav det de hadde. Også noen av dem ble steinsjuke av det. Hagen har kasta den første steinen. Men steiner kan snus: «Navere» har ofte bare et ønske; å bli friske og komme tilbake i jobb. Men det er ikke jobber til alle, og ikke alle har helse til å jobbe. Fundamentet for folk flest er arbeid og lønnsinntekt, det vet de fleste, også Hagen. Mange trygda vil jobbe – så mye de klarer. 

Navere eller andre trenger jobb og ikke sjalabaisfigurer som hoverer med samfunnets største utfordring – å få folk i arbeid

Vi trenger ikke sjalabaiser. Vi har mange rike i Norge som bryr seg og tar samfunnsansvar. Det tilhører unntakene at rike folk retter kanonene mot de som står lavest på rangstigen. Utspillene fra Stein Erik Hagen er et kaldt gufs fra forrige årtusen, mot dem som har stått på og gjort så godt de kan. Det er på tide å minne han om at i lille Norge hater vi at rikingene hoverer med sin rikdom og ser ned på andre. Er det noe vi ikke trenger er det en sjalabais-figur som hoverer over et av samfunnets største utfordringer – å få folk i arbeid. 

Les hele teksten i http://www.klassekampen.no

Les også denne: https://heltsykt.no/psykisk-helse-og-muskel-og-skjelettsykdommer-koster/

Marit Figenschou: Statsviter, forfatter, foredragsholder og helseblogger: www.heltsykt.no