+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Avhengighet er en respons på smerte

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Avhengighet er en respons på smerte

– Det er ikke avhengigheten som er problemet. Av­hengig­het­en er bare det fortvilte menneskets forsøk på å løse det som er det egentlige problemet, sier dr. Maté. Han er fra Canada, allmennlege og avhengighetsekspert. Sitatet er hentet fra en artikkel skrevet av Sigmund Jensen på nettsiden psykopp.no. Jeg kom over denne artikkelen etter å ha lest boka til Maté Når kroppen sier NEI. Jeg har interessert meg for avhengighets problematikken og jeg har vært nysgjerrig på HVORFOR det er så vanskelig å slutte å gjøre ting – når man vet at det ikke gjør en godt. Hvorfor sier jeg JA, når jeg egentlig ikke har lyst, hvorfor spiser jeg for mye, når jeg ikke har behov for det, hvorfor kan jeg nesten ikke la være å sjekke nettet – hele tiden osv. Det blir en livsstil. Jeg har skrevet om temaene i OMSTART og delt mine egne erfaringer fra mitt eget liv i tekster, artikler og bøker. Jeg har funnet mange svar, men jeg er fortsatt like opptatt av hva er det som driver oss.

I artikkelen sier Maté at avhengighet er enhver atferd som en person finner behag i. Det kan være shopping, spising, internett etc. Så sier han: – I alle tilfeller av avhengighet som jeg har vært bort i, kan det kobles til barndomstraumer. Artikkelforfatteren skriver videre: Slik Gabor Maté ser på avhengighet, er den avhengige en skadet sjel og avhengigheten er en form for selvmedisinering. Det dreier seg om smertestillende aktiviteter eller substanser som lindrer emosjonell smerte. Det står videre at ikke alle blir det, men at det selvsagt er individuelt betinget.

Videre sier Mate: Det interessante er at vi ofte snakker om at for eks de som ruser seg, har tatt et valg om å gjøre det. Vi forsøker å snakke dem fra det, men lykkes ofte ikke. Vi straffer dem – dem som trenger nære relasjoner mest.

Gabor Maté holdt et foredrag i Stavanger. I den anledning skrev Sigmund Jensen denne artikkelen fra foredraget til Maté. Jeg anbefaler å lese hele artikkelen her: https://www.psykopp.no/post/all-avhengighet-er-en-respons-pa-smerte