+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Dialog – en podcast om dialogarbeid

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Dialog – en podcast om dialogarbeid

Hva er dialog og dialogarbeid?

Våren 2023 tok jeg en fasilitator utdanning i dialogarbeid regi av Flux Forlag. Programmet heter Dialogisk Lederskaps Program (DLP). Det er en utdanning som gir kvalifikasjon til å lede dialog grupper. Hvorfor jeg havnet der? Kunne jeg ikke kommunisere med folk, er jeg ikke en god lytter og hva er det som skiller dialog fra debatt og diskusjon? Jeg ville forstå mer, var nysgjerrig, søkte felleskap og ville utvikle/lære mer. I utdanningen ble jeg overrasket over hvor fort det er å gjøre antagelser om andre, hvem de er og hva de tenker. Hvor lett det er å klassifisere folk og gjøre tolkninger om hva de tro på. Når vi gjør det, blokkerer vi for å få vite mer, det begrenser oss i bli kjent med alle de fine ressursene andre mennesker representerer. Men det hindrer også i å forstå mer. Derfor er dialog arbeide så viktig.

Hvorfor dialog?

I Flux sier de: “det er bedre å vite at man tror, enn å tro at man vet”. Det betyr at vi i møte med andre mennesker må være aktiv tilstede, lytte og være nysgjerrig. Dialog er en holdning – en måte må leve på. Dialog krever et skifte, skriver forfatterne Lise Hanevig og Marjorie Parker i boka “Dialog – en praktisk veileder” (Flux Forlag) Fra:

  • å finne svakheter i andres synspunkter til å se verdi i andres synspunkter
  • å måtte føle seg kompetent til å tørre å være usikker
  • å måtte forsvare synspunkter til å oppdage nye perspektiver
  • å trekke konklusjoner til å få ny innsikt og dypere forståelse
  • å komme til enighet til å være åpen for et mangfold av meninger
  • å overbevise til å stille spørsmål med ekte nysgjerrighet
  • å forsøke å vinne til å bidra til at alle kommer styrket ut.

Er du nysgjerrig på dialog og vil delta i en gruppe?

Nå jeg kan, deltar jeg i dialoggrupper sammen med kjente og ukjente. Vi velger tema for hver gang og alle bidrar i grupper til å utvide tema med synspunkter. Det beriker forståelsen og innsikten. Det er motiverende og engasjerende. Jeg lærere noe nytt hver gang.

Jeg driver også dialoggruppe selv. Vi kaller det Salong hvor vi møtes til gode samtaler om temarom opptar oss.

Om du har lyst til å være med i en slik gruppe – ta kontakt med meg på e-post: marit@heltsykt.no.

En podcast om dialog og dialogarbeid

I september 2023, ble jeg kontaktet av Flux om jeg ville være med i en podcast om dialog. Det sa jeg selvsagt ja til. Denne podcasten finner du i lenken under. De skriver:

Noen mennesker oser av entusiasme, tempo og livsglede. Marit er et sånt menneske. I dag er hun selverklært superpensjonist med mye å holde på med som friluftslivmenneske, journalist og forfatter – og nå også dialogisk leder med mange ambisjoner om å spre dialog. Her kan du høre henne dele ærlig om sine erfaringer og nye, uventede selverkjennelser etter å ha gjennomført DLP. 

Les også denne teksten:

Lytt til podcasten her:

https://www.flux.no/innimellom-podcast/marit-figenschouhttps://www.flux.no/innimellom-podcast/marit-figenschou