+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Rando-opp og rando-ned

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Rando-opp og rando-ned

I januar 2018 skrev jeg en kronikk i NRK Ytring om skiutstyr og toppturer. Den vakte stor oppmerksomhet. Teksten ble delt 2300 ganger, jeg havnet i Dagsnytt 18 og på NRK TV. Historien baserte seg på en tur jeg hadde til Lyngen sammen med en venninne. Vi var de eneste skibomsen på fjellski. Jeg hevder det samme som jeg alltid har gjort – at det er ikke nødvendig med avansert skiutstyr for å gå på fjellet. Det er mulig å både komme opp og ned på tradisjonelle fjellski. Det er naturopplevelsen som bør få stå i sentrum og det er svært uheldig dersom det skapes et inntrykk av at utstyret er en betingelse for å komme seg på en fjelltur. Men jeg innrømmer glatt at det er veldig morsomt å kjøre ned bakkene på randonee ski. Det er gøy. Her er noen bilder fra helgens tur i Jotunheimen, Høgdebrotet og Heimdalshøe (nesten på toppen) Legger ved litt av teksten jeg skrev i 2018. Moralen er å ikke sette utstyret som et premiss for å komme seg til fjells.

Da vi sto på fjelltoppen i Lyngen i våres, midt i verdens flotteste underverk, var vi de eneste der på fjellski. På et tidspunkt passerte et par franskmenn med randonee-ski, oransje sko og hjelm på ryggen oss, og de stoppet for å se på fjellskiene mine. Jeg pekte på en topp like bak oss og fortalte dem at den pleide mora mi å kjøre ned fra, hun stoppet ikke før hun kom til fjæra. Og på den andre sia, på aksla, kjørte faren min ned – det var en utforbakke (eller en travers) som de færreste tok sjansen på.

Det aller viktigste at folk kommer seg ut.

Utstyr er ingen forutsetning for å få en fin opplevelse. Utstyr kan heller ikke kompensere for dårlige ferdigheter. I et folkehelseperspektiv er det aller viktigste at folk kommer seg ut og finne gleden ved å være i naturen. Da må vi slutte å mase om toppturer, utstyr og tekniske uttrykk om noe som betyr så uendelig mye mer. Godt utstyr kan aldri kompensere for ferdigheter.

Les hele kronikken her: https://www.nrk.no/ytring/ga-dit-du-vil_-1.13830969