+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Finland på tvers – mindfulness i en uke

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Finland på tvers – mindfulness i en uke

Å gå i sa mange dager, er midfulness

Mindfullness er å være konsentrert – her og nå. Å gå på ski i en uke i de finske skoger var å være her og nå. Det høres rart ut, men denne skituren kunne jeg tenkt meg å gjøre om igjen. Det er noe av det samme jeg har hørt fra de som krysser Grønland – gjerne en tur til – med den samme horisonten i uker. Men alle finner sin tur, kort eller lang, kupert eller flat – det er bare å gå. I 2007 gjorde jeg denne turen sammen med fabelaktige kolleger fra Sverige og Finland. For en opplevelse! Her er teksten som jeg laget til bladet Snø og ski (Skiforeningen i Oslo). Se bilder under teksten.

Fra grense til grense – mindfulness

Rajalta Rajalle ”From Border to Border” eller ”Fra grense til grense” er 440 km over 7 dager og verdens lengste skirenn!

Vi gleder oss – vi starter i tåke og regn – klokken er 07.00 når min kollega fra Sverige og jeg stikker ut fra skolen. Etappen er lang – 78 km og den siste etappen av Finland på tvers. En helt spesiell skiopplevelse er snart slutt!! Når vi kommer i mål kommer tårene – det har vært en fantastisk tur – en sterk naturopplevelse over vann og myrer – inni skoger så nye skoger og de er det mange av! Men her står jeg i mål – alene som norsk deltager! Vi gleder oss til velfortjent kveldsbankett og tangoen på Tornio Hotell!!

Stillhet

Løpet starter øst for Kuusamo på grensen til Russland og ender ved svensk finske grensen i Tornio. I alt 385 deltagerne er delt inn i 4 grupper som starter over 4 dager. Denne ordningen er begrunnet i overnattings kapasitet på skoler underveis. Men glimrende hoteller hører med.

I 2007 var det deltagere fra 17 ulike nasjoner – 80 % av deltagerne kommer fra land utenom Finland – fra Sverige, Slovenia, Sveits, Spania, Italia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Canada, USA, Venezuela, Russland og Hellas! Det er 385 deltagere og 285 var med for første gang.

Alenehet, mindfulness og skitur

Etappene følger stort sett polarsirkelen. Den som vil oppleve nord Finland i mars, gå langt på ski og tåle en lang skitur fra 89 km – den lengste etappen – til 44 km som korteste – uten startnummer og uten å skulle vinne hver dag – da skal du melde deg på. En min kollega fra Slovenia sa: ”This is not a race – this is an event!”

Det var vel 100 løpere i vår gruppe og ca. 6 – 8 løpere jager hver dag i front – de konkurrerer. Resten finner sitt tempo. En dag går du sammen med italienere, en annen dag tyskerer eller du tar dagen alene. De fleste som deltar er sterke skiløperer – de fleste i 40 – 60 års alderen med mye og variert erfaring og mange mil på ski. Vi startet ut ca. 08.00 om morgenene, sekken er pakket med matpakke, drikke og tørt tøy.  Du pakker sekken slik du føler er riktig å ha med på langtur.

Sånn går no dagen i de finske skoger

Men du kommer til matstasjoner underveis. Det er en stor opplevelse – her er det gapahuk, bål, lavo eller du går innom en skole, en barnehage, på gårder og tun og fantastiske folk som bare vil deg vel! Her kan du gleder deg! – fransk ostesupper, laksesuppe, rekesmørbrød, muligheter for å grille fisk, kjøtt og pølser av ulike slag. Så er det kaffe og kaker. Du har bare et å gjøre – setter skiene i skavla og ta en real pause! – Noen dager er det vanskelig å komme i gang! På matstasjonene hygger man seg, snakker med folk – det er kulturmøter!

Alt tar sin tid

På veien følger en buss. Bussen treffer du midt på dagen ved lunsj/middag – der ligger bagen/sekken – ekstra ski etc. Her kan du bytte og ta på tørt tøy. Det er en betryggelse – spesielt i år – hvor noen etapper var på ca. 0 grader og nysnø eller regn! Stort sett er det bra spor. Hver av vertskommunene og har ansvar for preparering i sitt område. Øst i Finland er det ofte skuterspor, terrenget er noe kupert, men dette er for oss nordmenn ikke noe problem. Sporene blir bedre jo lenger vest du kommer.

Overnatting skjer i hoteller og på skoler. Informasjon forteller at det er begrenset med tørkemuligheter underveis – det var mye bedre enn forventet. I tillegg er gode fasiliteter for å smøre ski, skiservice, finsk sauna og muligheter for massasje. Anbefales! Å komme til skolene er en stor opplevelse. Ekstra hyggelig var det en dag vi kom til en skole hvor de hadde satt ut noen kasser Lappinkuolta! En annen uforglemmelig opplevelse var å komme til en liten grendeskole. Her hadde lærerne og elevene tegnet flagg for alle nasjonene. Disse stod i en snøborg når vi kom. Mitt soverom var musikkrommet! Når vi dro om morgenen kom elevene!

Stille stille – mindfulness

RR er teknisk et velorganisert arrangement – hver kveld er det gjennomgang av dagen og informasjon om hva som venter neste dag – vær, føre , hvor er matstasjoner etc. Du kan liksom ikke glippe.

Her i nord Finland bor det få mennesker, utflyttingen har her skjedd til sørlige deler og til byene. Inn i de dype skogene er det stille, snøen ligger metervis og her er det plass til både folk og dyr. En dag tasset det 2 otre fram for oss! Det gjør godt å ha tid til å stillhet og reflektere. Du er i harmoni med deg selv og naturen. På dette – verden lengste skirenn – glemmer man trening og prestasjonen, det er turen, naturen og kulturen som er opplevelsen. Her får du ”fett på nærvan”. Jeg unner hver skiløper denne opplevelsen.

Mer informasjon     : http://rajaltarajallehiihto.ranua.fi

Les også: https://heltsykt.no/produkt/til-sydpolen-ingen-bragd/

Les også: https://heltsykt.no/produkt/omstart/

Reise                    : Fly fra Oslo til Helsingfors og innriks fly videre til Kuusamo.

Retur fra Oulo via Helsingfors

Her startet vi
Slike varmestuer møter du underveis

Så mye omsorg og gjestfrihet

Kaffe ble det også underveis
En glad gjeng!
Her tror jeg vi hadde lunsj
De finske skogene!
MEDITASJON
Så var den en pust i bakken
Ingenting å si på overnattingen
Vi nærmer oss slutten
Han fikk kanskje fisk!
Leirskolen tok oss vel imot!