+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Tur til Halti

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Tur til Halti

Halti var kjent for meg fra tidligere, men jeg var usikker på beliggenhet og tilgjengelighet.

Etter mange år med å bestige fylkestopper, visste jeg at de kan ligge hvor som helst og at tilgjengeligheten ikke alltid er like enkel. Jeg visste også at merkevaren Halti i Finland kan sammenlignes med vårt SWIX. Det skjønte jeg etter turen Finland på tvers i 2007. Der var det mye “Halti” å spore på sekker og klær. Jeg visste også at Halti var den høyeste toppen i Finland, men hvor ligger den? I år bestemte vi oss for å forsøke å nå toppen. At urfolksfestivalen Riddu Riddu var den samme helgen, var et hyggelig sammentreff. Og hva er vel bedre enn å oppleve ISAK, Ella Maria Hætta Isaksen og Halti på en helg?!

Halti er den høyeste toppen i Finland. Fjellet ligger i Enonteki kommune nordvest i Finland på grensen til Norge. Det finnes flere høye topper i dette fjellområdet. Den høyeste er Ráisduottarháldi/Halti 1361 moh, som også er den høyeste toppen i Nordreisa kommune. Ca. to kilometer lenger sør, men også på norsk side av riksgrensen, ligger Finlands høyeste topp Halti 1331 moh. Da Finland i 2017 feiret sin hundreårsdag, ble det av en gruppe nordmenn foreslått å flytte riksgrensen til dette punktet som en gave til Finland. Dette forslaget nådde ikke fram.

Toppene er lettest tilgjengelig fra Kåfjorddalen i Troms. Du kommer dit ved å kjøre opp Kåfjorddalen. Etter ca. 10 kilometer blir veien til en kjørbar grusvei. Etter tre kilometer slynger veien seg opp gjennom dalen, helt til innsjøen Guolasjávri 770 moh. I enden av vannet er det en stor parkeringsplass. Her starter turen. Noen hundre meter før parkeringsplassen ser man skilting til andre turmål, som for eksempel til Reisa nasjonalpark.

Vi fulgte traseen fra parkeringsplassen gjennom et gjerde, og oppover langs et reingjerde. Det anbefales å følge rødmerkingen. Traseen er veldig steinete og gode sko er et must. Derfor er det lurt å ta turen i tørt vær. Akk så fornøyd jeg var for å nå Ráisduottarháldi! Denne gangen ble det uaktuelt å fortsette de i underkant av to kilometerne for å nå Finlands høyeste punkt, Halti. Vi var tross alt på den høyeste toppen og vi var på Halti! Det holder!

Turen til Ráisduottarháldi er ca. 10 kilometer, tur/retur og vi brukte ca. 6 timer.

Mer informasjon på visitlyngen.no og ut.no

Foto: Øyvind Glendrange

God tur!

Fotograf: Øyvind Glendrange