+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Stillhet gir mening og energi – “superpower”

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Stillhet gir mening og energi – “superpower”

Her – Lyngen – på fjellet er det absolutt stillhet – det gir mening og energi

Stillhet skal være skummelt, men det gir mening og energi!– Mine erfaringer og min forskning viser at det skjer enormt mye i dette rommet (red. stillhet). Stillhet er ikke et tomt rom, men et rom for følelsesmessig opplevelse. Introspeksjonsrommet. Og vi finner ikke alltid ord for det som skjer inne i oss, sier Olga Lehmann til Gemini.no (Forskningsnytt for NTNU og SINTEF)- Stillhet kan være superpower, sier hun i intervjuet.(https://gemini.no/2016/09/stillhet-vaere-superpower/)

Fire sekunder

For en stund tilbake leste jeg en artikkel på NRK, om stillhet. I artikkelen ble det vist til forskning som sier at det tar omtrent fire sekunder før vi synes at stillhet er ubehagelig. Det kjenner jeg meg igjen i. Det er ikke så lett.

Stillhet er Superkraft

Undersøkelsen var basert på en test blant 102 studenter. I samme artikkelen viser artikkelforfatter Christian Nicolai Bjørke til en annen studie gjort på NTNU. Den samme – psykolog Olga Lehmann – har skrevet en doktorgrad om stillhet som hun kaller «superkraft». Hun ser det å være stille som en mulighet til å bli kjent med egne følelser. Etter å ha latt studentene være stille i vel fire minutter minutter, rapporterte studentene at de i stedet for å lytte til andre ting, da var nødt til å lytte til seg selv.

Videre står det i kronikken: Det samme opplevde noen av Norges tyngste kriminelle i sommer. Det var egentlig her hele min interesse for stillhet startet. Jeg fikk være med da seks innsatte skulle være stille i 21 dager i Halden fengsel. Målet var å gjøre dem til bedre mennesker. Ingen som har vært med på dette og sonet straffen ferdig, har havnet i fengsel igjen. Både innsatte og ansatte i fengselet mener hemmeligheten er enkel: Stillheten forandrer.

Er stillhet klamt?

Det er lett å kjenne at stillhet kan være vanskelig, det kan bli “klamt”. Mange av oss savner det, MÅ ha stillhet for å fungere, konsentrere seg og for å få ro. Men hvis man tenker over en helt vanlig dag, er det liten tid. Jeg tar meg i det: mobil, internett, radio og TV. Det er lett å miste kontakten – med seg selv. Det er et av hovedtemaene i “OMSTART – ta grep om stresset” – å skape ro og gi seg selv tid til å kjenne etter.

Les hele kronikken hos NRK Østfold