+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Sommer i september – på Knaben!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Sommer i september – på Knaben!

En sommerdag for mange år siden, skodda lå lavt og utsikten begrenset – var jeg der for første gang. Ikke akkurat var det stor jubel fra meg. Tåka pakket inn heier, knauser, multebær lyng og sanden – fra tiden med gruvedrift.Feriedagene var det ingen flere å ta av og tåka slapp ikke taket før jeg var langt ned i dalen. Det eneste jeg husker fra turen var husene som stod tett, folkene på butikken, heisetårnet og vaskeriet. Etter mange ferier – sommer og vinter – har en sterk kjærlighet utviklet seg. Til folk og natur. Strålende turterreng. Mildt og vennlig. Lett og utfordrende. Det er bare å gå! Foto Øyvind Glendrange. Teksten fortsetter under bildene.

Knaben er en nedlagt gruveby i Kvinesdal kommune. Stedet ligger ca. 630 meter over havet og det er omtrent like langt å kjøre fra Stavanger og Kristiansand. Knabeheiene ligger på ca. 700 – 900 moh. Høyeste topp er rett i underkant av 1000 moh. Her var det gruvedrift fra 1884 til 1973. Det ble tidlig konstatert forekomster av molybden. På det meste var det 400 ansatte i gruveselskapet. Teksten fortsetter under bildet.

Arbeidsstokken kom for det meste fra nærområdet i Fjotland, Eiken, Flekkefjord, Kvinesdal og Åseral. Men også mange fra Nord-Norge og resten av landet ble rekruttert til Knaben. Anlegg og bygninger står ennå. Arbeiderboligene står tett og er i dag overtatt og restaurert til ferie- og fritidsboliger. Bak dører og vegger har folk fra Kristiansand, Stavanger, Farsund og Kvinesdal rykket inn. Veldig mange med røtter herfra.Teksten fortsetter under bildet.

I Grubeheimen var det blant annet post og kino. I dag er det leiligheter.
Knaben har et mangfoldig turterreng. Du kan gå innover heiene, det er oppkjørte løyper og valgmulighetene er mange. På Knaben ligger et stort sanddeponi – også kalt ”Sanden”. Øyvind hadde fortalt meg om sanden. I mine ører var gabbro og granitt mer spennende enn beskrivelser av enorme sandmasser. På sanden går man på ski! Det store sanddeponiet er et resultat av ca. 40 års gruvedrift.

Knaben_6
Knaben er vakker, variert og preges av folkene som er der. Det er ingen tradisjonell hyttelandsby. Mange kjenner hverandre, de har gått på skole sammen og har en felles historie. Her møter du lune og vennlig smil –på den lokale butikken, fra bilene som ruller sakte forbi og turfolket på heia.