+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Visit Knaben Gruver

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Visit Knaben Gruver

Den samme dagen jeg traff Øyvind, fortalte han om Knaben. Det var her han vokste opp, gikk på skolen, hoppet på ski og testet fraspark og tyngdeoverføring. I det samme øyeblikk som fortellingen om skikonkurranser, skolen, kinoen, butikken og klassekamerater rant ut, lyste ansiktet opp. Kjærligheten til gruvebyen var der fortsatt og historiene uendelige.

Knaben_8

Så en sommerdag, skodda lå lavt og utsikten begrenset – var jeg der. Ikke akkurat var det stor jubel fra meg. Tåka pakket inn heier, knauser, multebær lyng, sanden og beskjeden var tydelig – Ikke i dag, jenta mi. Omgivelsene ville ikke slippe meg inn. Feriedagene var det ingen flere å ta av og tåka slapp ikke taket før jeg var langt ned i dalen. Det eneste jeg husker fra turen var husene som stod tett, folkene på butikken, heisetårnet og vaskeriet.
P1040218

Knaben_1
Knaben er en nedlagt gruveby i Kvinesdal kommune. Stedet ligger ca. 630 meter over havet og det er omtrent like langt å kjøre fra Stavanger og Kristiansand. Knabeheiene ligger på ca. 700 – 900 moh. Høyeste topp er rett i underkant av 1000 moh. Her var det gruvedrift fra 1884 til 1973. Det ble tidlig konstatert forekomster av molybden. På det meste var det 400 ansatte i gruveselskapet.

Knaben_2

Arbeidsstokken kom for det meste fra nærområdet i Fjotland, Eiken, Flekkefjord, Kvinesdal og Åseral. Men også mange fra Nord-Norge og resten av landet ble rekruttert til Knaben. Anlegg og bygninger står ennå. Arbeiderboligene står tett og er i dag overtatt og restaurert til ferie- og fritidsboliger. Bak dører og vegger har folk fra Kristiansand, Stavanger, Farsund og Kvinesdal rykket inn. Veldig mange med røtter herfra.

Knaben_4

I Grubeheimen var det blant annet post og kino. I dag er det leiligheter.
Knaben har et mangfoldig turterreng. Du kan gå innover heiene, det er oppkjørte løyper og valgmulighetene er mange. På Knaben ligger et stort sanddeponi – også kalt ”Sanden”. Øyvind hadde fortalt meg om sanden. I mine ører var gabbro og granitt mer spennende enn beskrivelser av enorme sandmasser. På sanden går man på ski! Det store sanddeponiet er et resultat av ca. 40 års gruvedrift.
Knaben_6
Knaben er vakker, variert og preges av folkene som er der. Her møter du lune og vennlig smil –på den lokale butikken, fra bilene som ruller sakte forbi og i skisporet. Jeg er blitt veldig glad i denne fjellandsbyen. Og det er fint turterreng!
P1040079

Ta deg en tur til Knaben og opplev et strålende skiterreng!

P1040005

….. store vidder

P1040004