+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

El sparkesykler og regler

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

El sparkesykler og regler

El-sparkesykler mangler ikke bare regler, men gode sjefer

El sparkesykler mangler regler. De ligger på fortau, på busstopp, i gangfelt, i et kratt, under en busk, i midtrabatten, i butikken, mellom biler og inne på trikk og bane. Grønne, røde, lime eller rosa, i hauger. El-sparkesyklene tar over hele byen, og formeringsevnen er uten sidestykke. Med 25 000 og 30 000 el-sparkesykler bare i hovedstaden sier det selv at de ikke bare synes – de står og ligger strødd overalt.

De som benytter el-sparkesyklene er uaktsomme

Uten hjelm og håret flagrende i sommervinden leter føreren etter en løype for å komme seg raskt fram. Opp og ned av fortau, på kryss og tvers, over gater og torg. To og tre på et brett. Musikk på øra og farten høy. Foreldre med barn, til og med veldig små barn, og med ryggsekker, handleposer og vesker. Forelskede par farer i full fres bortover fortauet. Som på Titanic – hun foran og han bak, over veikryss og på rødt lys. 

Førerne av el-sparkesykler skader seg

Her om dagen var jeg på vei ut døra fra Coop. Bæreposen med purre, salat og melk traff noe. Intuisjon var stille. Men sidesynet registrerte el-sparkesykkelens slalåmtur videre gjennom folkemengden – på fortauet. Ettersom antallet el-sykler øker, er åpenbart penger å tjene på doningene. Mens pengene klinger i kassen hos eierne, øker skadetallene. Risikoen for å skade seg er ti ganger større enn for å bli skadet på vanlig sykkel. 65 % av skadene er hode og arm. 

Sauer og el sparkesykler

Somrene på småbruket i Lyngen husker jeg godt, da sauer inntok plassen vi bodde på. De kom fra alle kanter og de kom i flokker. De lå overalt, på trappa, på veien og hvis ikke døra til kjøkkenet hadde vært igjen, hadde de tassa inn på kjøkkenet og satt seg til middagsbordet. De dreit og tissa over alt. Og bøndene så vi aldri. Vi derimot sovna av utmattelse til lyden av bjeller og breking. Noe måtte gjøres. Gjengen av kompiser la en plan og tok affære. Samtlige av sauene ble jaga over stokk og stein, over veier og gjennom skog, over elver og knauser, forbi fjell og enda et fjell. Langt og lengre enn langt. Sommernatta hadde aldri vært lysere og stille. Bøndene lurte etter hvert på hvor sauene hadde tatt veien, og bad til Vårherre om at de måtte bli funnet før snøen kom. 

 Eierne må passe på el sparkesyklene

Akkurat her er det el-sparkesyklene kommer inn. Tanken på å kjøre rundt i byen midt på natta, plukke opp alt som finnes av el-sparkesykler, lempe dem opp i en stor lastebil og kjøre dem til et hemmelig sted. Neste dag oppdager lederne i el-sparkesykkelbutikken at alt er borte. Så må de ta på fjellsko, pakke sekk og dra ut å lete. Etter dager på jakt etter levebrødet blir el-sparkesyklene funnet. Mens hovne ben hviler etter dagevis med jakting etter bortførte sykler, gjennomgås et kursopplegg med mange moduler: «Pass på tinga dine», «Ta-ansvar-rydd-opp-etter-deg», «orden» El-sparkesyklene trenger en ordentlig sjef – som passer på dem. Skjelvende hender blar så opp ett tusen kroner for hver av innkasserte syklene. Slik sett gjør ikke årene fra sekstitallet til i dag noen forskjell. Den dagen vi jaga sauene over åsen var den beste dagen i skoleferien. 

Se hele teksten her: https://www.nordnorskdebatt.no/el-sparkesykler-til-fjells/o/5-124-128427

Les også flere artikler her: https://heltsykt.no/category/publikasjoner/

Marit Figenschou, forfatter, foredragsholder og driver helsebloggen heltsykt.no