+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Vårens vakreste eventyr!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Vårens vakreste eventyr!

P1030698 (1)

Nylig gjorde jeg skituren fra Longyearbyen til Ny-Ålesund. For en tur!

For bare få dager siden gikk jeg i kortermet skjorte og nøt eventyret i Oscar II Land. Området som ligger nordvest på Spitsbergen. Natur med fjell og fjorder med vakre navn som for eksempel: Okstindan, Kronprins Haralds fjell, Kulissene, Kyrreryggen, Kongsfjella, Dronningpasset, Sølvkrona og de Tre Kroner med Svea, Nora og Dana. Vi passerte Trollheimen med Stortrollet, Heksefjellet, Trollungen, Småtrolla, Runebomma og Huldrefjell. Det er noen som sier at har man først har fått smaken på kultur og natur på øya, så må du tilbake. Jeg tror det er sant.

Spørsmålene jeg fikk før jeg dro var blant annet:

  • Skal du gå med sekk eller pulk?
  • Hvor mye må du trene i forkant?
  • Hvor mye veier pulken?
  • Hvor kaldt er det?

Fullt gjennomførbart

Mange forbinder nok en seksdagerstur med pulk som veldig ambisiøs og krevende. Jeg vil hevde at en slik tur er helt gjennomførbar dersom du er i middels bra form.

Er du i middels god form, trener regelmessig og tåler å bære sekk, er det absolutt innen rekkevidde. Jeg liker å bære ryggsekk, gjerne mellom ti og femten kilo. Det gjør deg sterk i legge, lår, rygg og mage og gir deg et fortrinn for pulken. Det er også overkommelig for de aller fleste. Da klarer du også pulken.

Svalbard kan by på lave temperaturer selv om sommeren. I år var det veldig varmt! På denne turen var det T- skjorte vær i tre dager. Men det er en skitur. Det er en tur på bre og da skal man kle seg deretter. Allikevel kreves det ikke spesielt utstyr av noe slag. GoreTex, votter og luer du ellers bruker i fjellet holder fint.

Enkle forberedelser

Dersom du ikke er vant til, eller du ikke har overnattet ute, er det smart å trene på å ligge ute vinterstid. Du tjener på å vite hvordan du setter opp et telt, fyrer primusen og holder deg varm. Du effektiviserer krefter ved å bli trygg på enkle rutiner for overnatting. Det kan du lett klare og det aller viktigste – det gjør at en natt i telt kan bli veldig hyggelig.

Ut på tur

Så har du lyst til å oppleve en polarnatt, flotte fjell og vakker natur – er dette en tur du bør vurdere. Det er et år til neste vår/sommer – finn en venn og sett deg et mål. Det blir garantert en god opplevelse. Har du lyst til å dra, ta kontakt med Hurtigruten Svalbard.

Takk!

Takk til Ingvild Mørkved og Christer Lagervall hos Lagervall.com som sikret at bilder og tekster kom ut på facebook og blogg mens jeg befant meg langt utenfor dekning.

Takk for turen til Elin Dølør, Arild Westvik og Nina Aas. Takk til guiden Anne-Marthe Kommedahl og Thora Soot hos Hurtigruten Svalbard for at de sponset satellittelefon!

Her en knippe bilder fra vårens vakreste eventyr på Svalbard!

P1030752P1030680P1110667 (1)

P1030847 P1110642 P1110725 (1) P1110720 (1) P1110648 (1) P1110651 (1) P1030869 (1)  P1030898

Les mer om turen her: