+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Om “den andre kvinnen” i OMSTART

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Om “den andre kvinnen” i OMSTART

Utroskap er et tema i OMSTART.

I den anledning har jeg gitt et intervju til Dagbladet om skadevirkningen av slike relasjoner. Men bare la det være klart: mange utroskaps forhold trenger ikke være skadelige og mange hopper ut av ekteskapet for å utvikle et nytt forhold. Det går bra for veldig mange som gjør det.

I Aftenposten den 31. januar, svarer psykolog Frode Thuen på en henvendelse fra en som skriver at hun er sammen med en gift mann. At han var gift, var hun ikke kjent med da forholdet ble innledet. Spørsmålet hun stiller er om hun skal fortelle kona at han er utro? I innlegget blir vi kjent med flere sider av saken som: skyld, samvittighet og hvordan forholde seg til det faktum at han har løyet.

At folk er utro, vet vi og det er mange som er det. Svaret fra Frode Thuen er interessant og han gjør interessante betraktinger. For det første sier han blant annet den tredje parten, han eller hun som man er utro med (les: i dette tilfellet innsenderen) går litt ofte under radaren. I den forstand at den rollen sjeldent blir tematisert. Derfor har vi heller ikke så klare oppfatninger om hva vi mener om det å trenge seg inn i etablerte parforhold – hvorvidt det er akseptabelt eller ikke og hvilket ansvar man da har for utroskapen eller for den bedratte part. Til det er det bare å lese OMSTART, så er tematikken belyst.

Også forfatter Lena Andersson har skrevet en gripende roman om det å være “den andre kvinnen”. Boka “Uten personlig ansvar” er en gripende fortelling og en studie i hvordan mekanismene fungerer. Det er mye bra i Frode Thuens svar til innsenderen. Men jeg savner mer konkrete svar fra Thuen. For hvordan man enn snur og vender på det – er dette forhold som er preget av løgn, svik og bedrag. Det er basert på lureri og det er usunt – over tid. For jeg tenker: Du må gjerne fortsette, men da med de konsekvensene det medfører – at du kanskje og mest sannsynlig blir oppdaget en dag, at du er den som oftest blir satt til siden og at det er en kjærlighet i skjul. Eller du kan avslutte forholdet, å leve ut kjærlighet i åpenhet og på like vilkår.

Les hele saken hos Aftenposten

Les intervjuet med meg i Dagbladet Pluss