+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Tips om turer på fjellski i Lyngen!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Tips om turer på fjellski i Lyngen!

Ved første øyekast kan fjellene i Lyngen virke utilgjengelig for folk flest. Men det er mange flotte turer du kan ta, med helt vanlig utstyr og det er like vakkert og overveldende.P1110502

Jeg har ikke rando utstyr og om jeg hadde det, skal det øvelse til for å mestre teknikk og forholdene. Dette ble ganske klart på helgens tur til Lyngen. Men det er mange turer du kan gjøre i området som er lett og som anbefales. Her er noen favoritter (se kart og bilder nedenfor teksten).

1. Fastdalen – Russedalen – Stortinddalen og ned til Bensnes

I starten ser du Skaidivarre og tar til høyre inn Russedalen. Det er slakt innover til du passerer et pass. Så følger du dalen mellom Stortinden og Isskardtindane og dreier til venstre ned mot Bensnes. Nyyyydelig!

2. Fastdalen – Russedalen – Stortinddalen og ned til Jægervatneet

Følg samme ruten i starten og drei til høyre etter Stortinddalen. Du vil garantert bli imponert over mye på veien – ikke minst Jægervastindan.

3. Fastdalen – Tytterbærdalen og ned i Tyttebærvika

Akk – det er så vakkert – og en stor favoritt! Lett.

4. Sør- Lenangsbotn – Strupskaret mot Strupen

En stor opplevelse å gå mot Jægervasstindan og Lenangstindan. Jeg har alltid snudd inn i skaret. Men det skal være mulig å komme ned i Strupen.

5. Lyngseidet – via Rørneshytta – og gå på Rørnestind

Rørneshytta ligger mellom Kavringstind og Rørnestind. Litt stigning – og vips så er du der. Man må ikke ta med skia på toppen, men sette dem igjen ned ved ”foten” og følge eggen opp til toppen. Rørnestinden er 1255moh. Rørneshytta ligger på ca. 600 moh.

Som en sa: Det er bare å gå!

Mange har hørt om skred og skredulykker i Lyngen. Det er lenge siden jeg vokste opp i Lyngen og jeg er ikke lengre kjent i området. Derfor er fjellvettregelen å lytte til råd fra lokale kjentfolk smart, og ikke minst – hvor er det skredfare. Espen Nordahl, er en som kjenner Lyngen veldig godt. Hvis du følger Espen på skitur, er du garantert bilder av rå og vakker natur i Nord Norge og du blir garantert misunnelig. Han er prosjektleder for utviklingen av et kompetansesenter for snøskred i Tromsø. Espen tipset meg om en nettside som er fin å bruke på tur i bratt terreng: http://www.varsom.no. Her kan du lese om snøforholdene og farer for skred. Det var et godt tips og anbefales!

Kart: Kjøp turkart Lyngenhalvøya Nord og Sør

God tur!

Tusen takk:
Espen Nordahl – som tipset meg om varsom.no (skredvarslingssystem)
Arild og Torhild Figenschou, for gjestfrihet av øverste klasse og takk til min gode turvenn: Torunn Veirød. Supertur!

P1110359 P1110364 P1110508 P1110514 P1110517

P1110530

IMG_9050 IMG_9039 IMG_9007

Skjermbilde 2017-04-24 kl. 18.47.09