+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Lord Salvesen hytta – et Soria Moria!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Lord Salvesen hytta – et Soria Moria!

På Vestheia i Åseral kommune, ca. 10 km fra Røysland og ca. 15 kilometer fra Knaben Gruver ligger Lordehytta – et jaktslott.

P1040552 av hytta

Veien inn til slottet – ”in the place of nowhere” – er ca 15 kilometer fra Knaben gruver. Her ligger sommerboligen til Edward Thodore Salvesen. Denne karen ble født i Scotland og var yngstesønn av Christian og Amalie Salvesen fra Mandal. Familien er kjent for å ha bygget opp et verdensomspennende forretningsimperium innenfor industri, hvalfangst og transport. Forretningsdriften ble ledet fra Leith ikke langt fra Edinburgh. Men familien hadde sterk tilknytning til Norge og kjøpte Risøbankområdet i Mandal. Her grunnla de i 1962 en parafinfabrikk.

P1050973 - litt avstand
Edward T. Salvesen var jurist og gjennom sin stilling som høyesterettsdommer i Court of Session fikk sin Lordetittel. På Risøbank bygde han sommerbolig i 1901. Historien forteller at Edward syklet fra Risøbank til Røysland, for så å gå inn til Lordehytta. Hit ankom han på ettermiddagen. Hytta feiret 100 års jubileum i 2012 og er et kjent landemerke i området. Den ruver godt i landskapet med sine 200 kvadratmeter, sine mange gavler og arker og med utskårne dyrefigurer i mønet. I tillegg til hovedhytta finner vi også tjenerbolig, stall, båthus og et hus til rypefangsten.
Det fortelles at byggematerialene i hovedsak kommer fra Scotland. Flatpakket eller som halvfabrikat ble vegger, tak, vinduer, dører og alt som trengtes fraktet inn med hester. Man kan bare forestille seg hvor mange hestesleder som måtte til. Edward brukte stedet flittig helt til han døde i 1942.

Lordehytta erstatningsbilde
På veien inn til hytta har vi hatt tett følge av rypekakling og krysset både rev og harespor. Jeg kan forestille meg hvilken kjærlighet og glede familien må ha hatt til heiene rundt, rypejakten og soloppgangene, Jeg ser for meg det å nyte en kaffekopp på trappen ispedd naturens eget språk – fuglelyder, vannet og suset fra trærne. Men mest av alt er opplevelsen av at hytta ligger her – femten kilometer den ene veien og mila den andre veien til nærmeste bebyggelse. Jeg kan bare tenke meg beslutningen om plasseringen. Kanskje han rett og slett bare sa: ”Det er her den skal ligge”. Det var vel her han opplevde naturens store øyeblikk – å være på rett plass med hele seg.

P1050969 - fra Kneisa

Utsikt fra Knaberøysa. Lordehytta ligger omtrent midt i bildet!
Hytta er nå i privat eie og lukket. Vi finner trappa på et av uthusene. Det blir en kaffekopp fra termosen, en skive med makrell i tomat og noen påskeegg. Noen rypelyder fra krattet er tydelig, i dette området er det store multeforekomster på ettersommeren. Men avstandene er store og børa blir fort tung for de aller fleste. Snøen er tung, det er mildt og høy dagtemperatur har åpnet deler av elvene og vannene. Jeg starter på mine femten kilometer tilbake til Knaben Gruver. Begrepet sommerbolig har fått et nytt innhold. Det er utformingen, plasseringen og omgivelsene som gjør forskjellen. Jeg skjønner han bedre nå. Det er akkurat her han fant sitt sted for jakt, fiske, bærsanking og ikke minst – stillhet.

God tur!