+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Kjøper vi oss fri?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Kjøper vi oss fri?

Julegaver_scanpix

Svetten pipler. Julemusikken dundrer over høyttalerne. Kjøpesenteret er stappfullt. Folk strømmer inn og ut av butikkene og jeg er en av dem. Pulsen stiger og det er varmt. Enda flere gaver pakkes inn og jeg haster videre. Det er travle tider, mye skal ordnes og jeg har dårlig tid.

– Vil du ha hjelp? roper plutselig en skingrende stemme. – Nei, bare ser. Jeg ser etter flere gaver og flere ting. Rasker med meg saker av den unyttige sorten og setter kursen mot kassen. Drar kredittkortet og løper videre. Én gave til er i boks. Fortsatt alt for mange igjen.

HVORFOR?

Jeg gjorde dette i mange år. Like ofte sverget jeg at jeg skulle begynne tidligere, jeg skulle bruke mindre penger og alt skulle bli bedre. Jeg hadde gode tanker om hjemmelagde julegaver og gode opplevelser. Gjennomtenkte gaver til dem jeg bryr meg om. Tid til de viktigste i livet mitt – tid, ro uten dårlig samvittighet og uten for mange forventninger – , men hvert år mislyktes jeg. Tomheten ble fylt ved å dra kredittkortet alt for mange ganger. Jeg kunne ikke være dårligere enn de andre. Når gavene ble pakket opp ville jeg ikke føle meg flau og liten. Jeg trakk kortet igjen og igjen.

JUL ER EN GOD TING

Jeg har ingenting mot julefeiringen. Mange gleder seg til det. Det er tid for venner, familie og fellesskap. Det er akkurat det vi trenger – ro og forventingsfrie dager. I disse dager er det mange som sløver på sofaen og leser bok og de lar dårlig samvittighet fare. De gir faen!

GODT NOK?

Men altfor mange slites mellom behovet for ytre bekreftelse og meningsløsheten i det hele. Vi bombarderes av tøffe nyhetssaker om folk i verden i krise som behøver alt det elementære. Jeg vil at venner og familie skal få det de ønsker seg. Hvem skal få? Hva skal man gi? Hva er godt nok?

VI STJELER SOM RAVNER

Hver eneste jul bruker nordmenn over 50 milliarder på kjøpefesten. Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon har tidligere regnet ut at nordmenn stjeler for over 500 millioner kroner i desember, og særlig er det de unge som tar med seg noe ekstra.

Politiet forklarer det med at de trolig har mange venner de vil gi gaver til, og så strekker ikke pengene til. Ungdom har ikke mye penger, samtidig har de ganske store behov. De skal jo gi julegaver – det handler om å være med i nettverket av jevnaldrende. Stadig flere voksne føler seg forpliktet til å delta i kjøpefesten, selv om de kanskje ikke har lyst eller evne til å investere i julegaver. Da kan fristelsen bli stor, og man velger kanskje kortsiktige løsninger -som ikke smaker godt.

GJELD OG INKASSOKRAV

I Dagens Næringsliv (27. juli 2016) leste jeg om kraftig økning i antall inkassosaker, at forbruksgjelda til nordmenn er på svimlende nitti milliarder kroner og at økningen er sterkest blant ungdom mellom 18 og 25 år. På banklaan.no den 26. mai 2016 står det at i alt 230.000 nordmenn har betalingsanmerkninger. Henvendelsene på gjeldstelefonen hos Nav har dessuten økt med 74 prosent på ett år, ifølge samme nettsted.

Det er garantert mange forklaringer på økende forbruksgjeld. I nedgangstider er det for mange ikke lett å omstille økonomien, og mange familier sliter med å få endene til å møtes.

KRAFTIG KJØPEPRESS

Vi lever i et samfunn med stort kjøpepress og det er ingen grenser for velstand. Julegavene blir stadig dyrere. Det aller meste handler om penger, graden av vellykkethet er gjerne knyttet til penger og forbruket stiger. Netthandelen øker og det er utrolig enkelt å handle, og impulshandel blir kanskje flere når det bare dreier seg om et tastetrykk. Fokuset er på det materielle, og de psykiske implikasjonene knyttet til penger er fraværende.

BESVÆRLIG UTVIKLING

Økonomene er bekymret for utviklingen. Det foreslås at økonomi bør inn i skolens læreplaner og at kredittsjekken bør bli strengere. Røde Kors og DNB har utviklet et læringsverktøy som kalles `Lærepenger` rettet mot femteklassingene. Det er bra. Men vi voksne har også en jobb å gjøre. Det handler om å klare å sette foten i bakken og bestemme seg for at det er en grense for hvor langt vi skal gå for å innfri egne og andres forventninger.

Når jeg ser tilbake på tiden jeg løp gjennom kjøpesentrene med høy puls, var nok kjøpepresset en måte å kjøpe meg fri. Men jeg var langt fra fri. Neste år skulle alt bli bedre. Jeg skulle bare betale gjelda først.

Om en måned skal vi gjøre opp. Kreditten skal betales og mange kommer til å slite en stund.

– Synes du kjøpepresset ødelegger julen?

 

Debattinnlegget kan også leses hos Bergens Tidende >>