+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Hva er et godt foredrag og hva skal til?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Hva er et godt foredrag og hva skal til?

Etter at boka Til Sydpolen. Ingen bragd kom ut, ble det mange forespørsler etter foredrag. Jeg var overrasket over alle henvendelsene, men var også utrent og usikker. Det kunne lett gått slik at jeg hadde kun samlet på dårlige opplevelser og forespørslene etter nye foredrag hadde uteblitt. Jeg trengte hjelp. Den fant jeg hos Bendik Østbye Johannessen – skuespiller, trener og coach. Sammen med han har jeg lært uendelig mye om hvordan nå fram med budskapet jeg brenner for. Nå vil jeg intervjue Bendik om hvordan man blir en god foredragsholder. Hva skal egentlig til? (teksten fortsetter under bildet)

Bendik8

Bendik jobber i For.andre og vi møtes på kontoret i Fredensborgveien. Han kommer syklende fra sin kant og jeg fra min. Vi er begge varme i sommersola. Etter en slurk kaffe og litt vann er vi i gang. Det svinger, han har mye humor og energi, vi ler og ideene flyter. Slik er det alltid – hver gang – med Bendik.

Men – ja – hva skal til, Bendik, for å bli en god foredragsholder?

Han ser ut i rommet og legger haken i handbaken.

– Det finnes nok av folk som er opptatt av temaer, men det er ikke nok. Du må få de som hører på deg til å oppleve at dette er viktig for dem. Det kan du gjøre for eks. ved fortelle en historie og være personlig. Det handler om å bygge bruer, skape forbindelser mellom deg og publikum og det du skal fortelle om.

Skjønner! Men ikke sjeldent har jeg beundret morsomme og underholdende foredragsholdere. Jeg vil så gjerne bli så god!

– Du skal alltid være mer opptatt av publikum enn deg selv. Hvis du klarer å være mer opptatt av publikum enn deg selv, merker folk det. Underholdere eller morsomme folk er inspirerende, men spørsmålet er alltid – hva kan vi bruke det til? (teksten fortsetter under bildet)

Bendik5

Men jeg vil vite hva er et bra og et mindre bra foredrag?

Bendik ler høyt, men blir fort alvorlig og konsentrert. – Ah, sånn skikkelig god? Da må du ville noe mer enn å inspirere. Du må ha et konkret mål med foredraget. Hva skal de sitte igjen med, hva skal skjer etterpå og hva vil du de skal gjøre. Alle kan legge fram plansjer og snakke i tre kvarter. Men et inspirerende foredrag eller livsendrende foredrag er det ikke så mange som klarer. Det viktigste er å ville noe med forsamlingen. Da kommer ofte talentet og entusiasmen av seg selv. Hvis du vil endre eller bevege dem du møter, da kommer kraften. Hvis du har en overbevisning og et budskap, kan du klare mye. Noen har for mye vilje slik at det ødelegger budskapet. Andre klarer å balansere slik at budskapet blir tydelig.

Jeg må bare innrømme en ting: Jeg er veldig selvkritisk og har ofte lurt på – når kan jeg si til meg selv at dette er bra?

Bendik folder hendene i nakken et par sekunder og like raskt veiver han med armene.

– Du må ikke la deg forlede av evalueringsskjema og terningkast. Det lærer du ikke noe av – du må spørre. Hva var det jeg fikk til og hva var det jeg ikke fikk til? Hva var det som ødela og hva var det som gjorde at jeg ikke traff? En annen god faktor er at du blir kontaktet igjen. At noen har hørt om deg eller hørt deg før. Å ikke ha ”solgt” seg selv inn – er et sikkert tegn på at det er veldig bra. Å bli valgt på nytt betyr at varen er så bra og verdifullt at de vil ha mer og de vil at andre skal oppleve det samme. (teksten fortsetter under bildet)

Bendik3

– Det har vært et par tre ganger jeg har opplevd den ubehagelige opplevelsen av å ikke ha kontakt med publikum. ..

– Det handler om å finne fellespunktene, sier Bendik. – Du begynne der de er. Du kan ikke stå et annet sted og rope – ”Heeeey – kom hit”. Det er høyst sannsynlig at det var det du gjorde, men også at du ikke har fått nok informasjon fra oppdragsgiver. Eller du er ikke nysgjerrig nok til å finne det ut. Nysgjerrighet er det aller viktigste. Selv når det går bra, må du alltid være nysgjerrig på dem du skal møte.

– Jeg bruker uendelig mye tid på forberedelser?

Bendik ler høyt og smiler bredt.

– Ja, det kan man og min erfaring er at det er flere kvinner enn menn som gjør det. Noen har sterkere behov for kontroll over situasjonen, mens menn har det enklere for å hoppe i det og gi litt fan. Ofte når du tar ting på sparket blir det bedre. (teksten fortsetter under bildet)

Bendik2

En ting jeg har lært mye om er oppvarming og det er jeg faktisk blitt ganske flink til.

Bendik lener seg over bordet og smeller knyttnevene mot hverandre

– Jaaaah – så fint at du spør om det! Oppvarming er kjempeviktig! Akkurat som en hvilken som helst annen prestasjon – må kroppen varmes opp. Idrettsutøvere, dansere, skuespillere gjør det. Ingen av disse ville drømt om å gå rett på scenen. Alle varmer opp før en forestilling. De vil heller ikke tråkke over. Å gjøre noe fysisk den dagen du skal inn – er veldig bra, det gir en ro og en energi som gjør meg i bedre stand til å prestere. Adrenalinet, angsten og stresset, nervene – er så mye lettere å takle når du er varm. I stedet for å være kald og bli lammet. Det er mange som blir det. Men nerver er bare adrenalin – kroppen identifiserer en faresituasjon og må møtes. Bruke energien konstruktiv til noe bedre!

Bendik lener seg over bordet og ser meg dypt inn i øynene.

– Årsaken til at du får forespørsler, er at du kan vise at du selv jobber for saken og temaet. Du tar viktige skritt og tør mer og mer.

Hæ – gjør jeg det?

 Han fester grepet i bordkanten.

– Jah – det gjør du!

 

Hvis du vil ha en prat med Bendik finner du han her:

http://forandre.org

E-post: bendik@forandre.org

Telefon: 99599648

Bendik 1