+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

69 grader Nord – bli med!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

69 grader Nord – bli med!

Skjermbilde 2017-03-05 kl. 19.14.25

I morgen skal jeg tilbake til dette fabelaktige området jeg vokste opp i. Her startet eventyret og kjærligheten til fjell. Nå skal jeg sammen med en venninne oppleve eventyret – igjen. Bli med på turen da vel. Men først en liten innledning…

Jeg ble tidlig kjent med Nansen og Amundsen. Moren min leste om dem og hun formidlet historier om de barske karene. Senere kom historiene om engelskmennene. I boken ´Til Sydpolen Ingen bragd´ skriver jeg om dem: ”Etterhvert fant jeg også fram til fortellinger som handlet om Lyngen. Jeg så bilder av engelskmenn som kom på besøk allerede på slutten av 1800-tallet. De konkurrerte om å bli førstemann på de høyeste toppene. Eller førstekvinne! Den aller gjeveste boken het ´Mountaineering in the Land of the Midnight Sun´, og var skrevet av en engelsk dame som het Mrs. Aubrey Le Blond. Hun reiste verden rundt og gjorde førstebestigninger. Seks år på rad var hun i Lyngen. Det måtte da ha vært ti ganger bedre å være i London?

På den tiden gikk det ikke fly til Tromsø. De kom med båt og brukte åtte dager på reisen fra London. Mrs. Aubrey Le Blond var i Lyngen samtidig med blant andre William C. Slingsby – en kjent britisk fjellklatrer som ofte blir kalt norsk tindesports far. Mrs. Aubrey Le Blond var den første som besteg Store Kjostind fra «baksiden», den ruten faren min forsøkte første gangen. I teltet hadde hun blant annet seng og sengetøy, bord og stoler. Men ikke nok med det – hun hadde duk på bordet og matte på gulvet, et stort speil på kommoden og bilder på veggen, en tykk sengeforlegger og en stor pute med det engelske flagget. Hun gikk på toppene iført hatt, skjørt, fjellstøvler, belte og en kledelig bluse med puffermer. Hadde hun kjent til nordavinden ville hun ha lagt igjen myggnettet hjemme.” 

I dag skjønner jeg godt at veldig mange oppsøker halvøya med de bratte fjellene. De nærmeste dagene skal jeg legge ut bilder fra turen. Følg med.