+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Vintersykling koster, men det er verdt det!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Vintersykling koster, men det er verdt det!

 

Gode tips for deg som vil sykle på vinterføre!

Det er femte året jeg ruller gjennom vann, over is, sørpe og snø. Det er bare å konstatere det faktum at sykkelen er min beste venn. Ingen framkomstmiddel slår sykkel, og flere og flere ruller på sykkelstiene som det er blitt flere av – og de er faktisk brøytet. Det går veldig fort, er en fin hverdagsaktivitet og ikke minst – det er gratis. Nesten. Akkurat nå – sånn midt i vinterhalvåret – er det bare å konstatere at salt sliter på utstyret og sykkelen ruster. Men jeg har ikke tilgang til spyling, og jeg er lat. Les – det blir aldri til at jeg kjører innom en vaskehall for å spyle av sykkelen. Jeg lar det stå til.

Nylig leste jeg i Dagsavisen om Øyvind Holm. Han hadde følgende tips til deg som vil sykle. Her er de:

1: Ta grep

Piggdekk er et «must» om du skal sykle på vinterføre, enten det er daglig pendling til jobb, eller bare for en kjapp tur på butikken. Prioriter piggdekk med minimum 160 pigger, og kjør inn dekkene i 50 kilometer på bar asfalt før du utsetter dem for kraftig bremsing.

2: Vær synlig

I Norge er man pålagt å ha lys både foran (hvitt/gult) og bak (rødt) på sykkelen, samt reflekser på pedalene. Disse skal kunne sees på 300 meters avstand.

3: Sjekk bremseklossene

Rens bremseklossene jevnlig, og skift dem ut om de er nedslitte. Skivebremser – som har bedre stoppekraft – er å foretrekke på vinterføre. Husk også at bremselengden kan øke betraktelig sammenlignet med sommerføre.

4: Varm hendene

Kalde hender er ikke bare ubehagelig, men kan også sørge for vesentlig tregere reaksjonstid når det gjelder som mest. Sørg alltid for å ha varme og vindtette votter på når du sykler.

5: Smør jevnlig

Følg med på om kjedet er rustent, og smør en gang i uka om nødvendig. Dette gjelder spesielt hvis sykkelen din står utendørs når du ikke bruker den.

God tur!