KOMMENTARER / 0
Både barn og unge mobber og blir mobbet. Foto: NRK

Både barn og unge mobber og blir mobbet. Foto: NRK

Vi mobber

Nylig viste NRK Brennpunkt et program og Arnar og Mia. En sterk reportasje om mobbing som fikk fatale følger. Mia tok sitt eget liv bare 12 år gammel. Arnar er i dag 21 og fortsatt sterkt preget av skadene han fikk.

Ja, barn mobber. Men voksne mobber også. Sjikanen som voksne står bak er ganske alvorlig og nådeløs. I følge Datatilsynet er halvparten av henvendelensen om mobbing og sjikane på nettet fra personer over 35 år og hver femte person involverer personer over 46 år (VG 2011 og Aftenposten 2011). Altså en artikkel fra noen år tilbake. Hvordan tallene er nå, er uklart. Men siste tidens oppslag tyder på at netthets ikke har avtatt. Flere og flere synes å bli utsatt for grove krenkelser på nettet. Barnevernet har levd med trusler lenge.

Ytrer du deg offentlig må du regne med hets

Nylig leste jeg at alle som ytrer seg i det offentlige rom, må regne med å bli utsatt for hets, sjikane, trusler eller vold. – Når dette fører til at enkelte velger ikke å ytre seg i offentligheten, blir det et stort demokratisk problem, sier prosjektleder Aina Landsverk Hagen ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) til Aftenposten i juni 2014.

Statsminister Erna Solberg tar til motmæle mott netthetsen. Både hun og Sylvi Listhaug er bekymret. Til abcnyheter.no den 27. September står det følgende:

“Listhaug er enig med Solberg i at debattklimaet ble hardere før valget. Selv ble hun utfordret til å ta til motmæle mot hets av unge samfunnsdebattanter, men valgte å vente.

Hvorfor gjorde du ikke det tidligere?

– I valgkampen var det mye som skjedde, det var ikke mulig å rekke over alt som skjedde, sier Listhaug til NTB.

Du rakk det ikke?

– Nei, det var ikke rett tidspunkt gjøre det på. Nå har jeg fått samlet trådene, sier Listhaug.

Tid for korreks

Folkens, vi snakker om alvorlige krenkelser. Krenkede barn blir sjuke voksne. Krenkede voksne blir også sjuke – om du bare truer dem nok – og de blir tause. Unger trenger å bli korrigert på sine handlinger. Men det trenger jaggu også voksne.

Marit Figenschou

Marit engasjerer og inspirerer med sine foredrag. Hun viser hvordan finne sin indre styrke, og hun oppmuntrer til å ta regi i eget liv. Hennes kombinasjon av faglig forankring, ferske eksempler og selvopplevde historier skaper entusiasme og hun bygger raskt kunnskap og troverdighet hos tilhørerne. 

KONTAKT MARIT

UTDRAG FRA BOKEN

Klar og skarp luft slår imot meg idet jeg drar ned glidelåsen på teltet. Noen flere campinggjester har kommet til i løpet av natten, og grøtete morgenstemmer høres innenfor teltdukene. 

Måsene er stille, og ennå vil det ta et par timer før sola tar tak. En bil blir spyttet ut av tunnelen bare noen hundre meter unna. Himmelen er glassklar, men skal jeg være ærlig, hadde det ikke gjort noe om det var tåke...

Les mer