+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Utro – mot hvem?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Utro – mot hvem?

I boka Omstart – forsoning og frigjøring forteller jeg om utroskap. Det var også det temaet som jeg balet mest med. Selv om det var en historie som lå tilbake i tid, merket jeg at følelsene fortsatt var i bevegelse. Jeg var forbannet på meg selv og den nedverdigheten som jeg hadde satt meg i å være «den andre kvinnen», fortvilet fordi jeg strevde med å komme meg ut av det og kjente på raseriet over å leve på svik, løgn og bedrageri. Etter å ha prydet forsiden på Dagbladet i nesten tre uker i januar og februar, har jeg tenkt mye på temaet – og jeg tenker fortsatt mye på det. Fordi utroskap er en av de viktigste årsakene til samlivsbrudd. Konsekvensene er mange, kostnadene er store og egentlig er jeg utro mot meg selv – å avstå fra løgn og bedrag. Nylig leste jeg en kronikk av psykolog og forfatter Sissel Gran. Hun skriver klokt:

Fordi utroskap ofte handler om en lengsel etter emosjonell kontakt, vitalitet, frihet og seksuell intensitet og et ønske om å gjenvinne de delene av seg selv man har mistet i forholdet. Den utro leter egentlig ikke etter en annen, men etter seg selv.

Men vi må søke etter årsaker til at det skjer. Hvor flinke er vi egentlig til å jobbe med forholdet, og hvor gode er vi til å justere kursen? Eller lar vi det skure og gå? Sissel skriver:

Vender vi oss bort fra hverandre for lenge, og slipper vi hverandre for langt ut, kan vi ikke regne med at ekteskap og samboerforhold varer, og vi kan nesten regne det som sikkert at partneren – eller vi selv – vil søke bekreftelse et annet sted, når følelsen av å falme og svinne hen blir for stor. Vi trenger å kjenne at vi hører til, at vi er elsket og begjært, og vi må tåle at det blir forlangt ofre av oss, på kjærlighetens alter. I parforholdet skal vi være hverandres livsvitne, vi skal ikke la hverandres liv gå upåaktet hen. Gjør vi det, blir vi sårbare, for verden lar oss ikke være i fred. Den trenger seg på, gjennom medier, mennesker og våre egne drømmer og retter blikket vårt utover, til et annet sted der vi kan finne bekreftelse. Slik mister vi hverandre.

Les hele kronikken til Sissel Gran i Morgenbladet her >>

I boken OMSTART kan du lese mer om blant annet min utroskapshistorie >>

 

BESTILL BOKA