+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Uten at vi legger merke til det, tilpasser vi oss omgivelsene og andres forventninger.

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Uten at vi legger merke til det, tilpasser vi oss omgivelsene og andres forventninger.

Det nærmer seg jul. Vi går inn i en periode av året der forventningen er skyhøye og det er vanskelig å si NEI. Tradisjonene er sterke og holder oss fast. Det er ikke lett å være den som trekker seg fra avtaler eller velge bort tradisjoner. Det er så lett å følge de samme sporene som vi alltid har gått. Men er det den retningen jeg egentlig har lyst til å gå. Jula bringer mye bra med seg, men den utfordrer oss også. Hva vil vi egentlig og hva har vi egentlig lyst til?

I boka OMSTART, tar jeg med leseren inn i terapirommet. Sammen med terapeuten forsøker jeg å forstår hvorfor ble jeg den jeg er og hvorfor er det så vanskelig å sette grenser. Jeg håper du vil lese teksten. Her er bare noen få linjer fra boka.

Gjennom livet utvikler vi strategier eller livsmønstre. Uten at vi legger merke til det, tilpasser vi oss omgivelsene og andres forventinger. Følelsene blir dekket til – og vi handler på autopilot.

Det er lov å sette ned foten og det er lov å si NEI. Men da skuffer jeg andre og det kan være smertefullt eller vanskelig. Men noen ganger må man skuffe andre. Hvis ikke skuffer man seg selv. Men først må man finne ut hva man egentlig vil. Det gjør det lettere å si NEI.

Fra teksten:

– Det er ikke bare å sette grenser og si nei. Man må tenke seg om, sier jeg.

            – Hva mener du? spør Astri.

            – Det som er vrient, er å finne ut hva jeg egentlig vil.

            – Ja, det er et viktig skritt, for det er jo ikke bare en teknisk øvelse.

            – Jeg tror ærlig talt ikke jeg vet helt sikkert hva jeg har vil, og hva jeg har behov for. For eksempel: Vil jeg ta en skitur eller vil jeg gå på kino, hva vil jeg egentlig? Det er ennå litt uklart. Jeg driver liksom og famler.

Vet du alltid hva du vil, eller famler du en gang i blant?