+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Mine erfaringer som usynlig syk

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Mine erfaringer som usynlig syk

 

Ofte er det slik at mye vi sliter med, ikke synes. Det er dårlig samsvar mellom subjektive plager og synlige bevis. Diagnoser, men også ikke diagnostiserte plager, utfordrer på mange plan. Jeg er en av dem som det ikke synes på at jeg er syk. Jeg er en av de heldige som har fått medisiner som gjør at kroppen ikke deformeres. Jeg er utrolig takknemlig og glad for det. Men selv om det er slik, er ikke det ensbetydende med at hverdagene er enkle og uten problemer. En endret livssituasjonen, som å falle utenfor arbeidslivet, smerter og være avhengige av helsetjenester utfordrer på mange plan. En del er det rent medisinske, smerter og oppfølging på sykehus. Men en annen del er mye skam knyttet til å ikke kunne være den del av et fellesskap, miste jobben og falle utenfor. Når det ikke synes, kan det stilles tvil om du egentlig er syk. I mitt liv har skammen vært krevende. Jeg har brukt mye tid og ressurser på å undres på hvor skammen kommer fra. Jeg har jobbet mye med å bli trygg, finne ny mening og å forsone meg med det som har skjedd. Å leve med diagnoser som synes eller ikke synes, er en emosjonell mestrings utfordring. Det handler om å finne mening i det meningsløse. Det er tema i boka Omstart.

Det er derfor utrolig bra at Norsk Revmatikerforbund, har startet kampanjen #usynligsyk. Det er også flott at Ragnhild Holmås, fokuserer på problemstillingen.

Les mer her: https://www.nrk.no/norge/xl/_men-du-ser-ikke-syk-ut_-1.14762967