+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Tannhelse for ALLE

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Tannhelse for ALLE

 

Skjermbilde 2018-01-24 kl. 11.13.26

Jeg er for tiden under omfattende tannbehandling. Det er ikke bare smertefullt, men det koster MYE penger. Ikke bare gruer man seg til å starte opp, til at det skal gjøre vondt, den neste tiden bare tygge på en side – og hva det koster. Men prosessen har bevisstgjort meg på hvor viktig tannhelsen er.

For det første er tilliten til tannlegen, vurderinger som gjøres og løsninger som velges helt avgjørende. Som ved helsen ellers – det må skapes tillit og trygghet i prosessen. Å kunne stole på at de inngrep som skal gjøres er riktig vurdert. Nå uhellet skjer, er vi sårbare og prisgitt tannlegen. For det andre er et oppsiktsvekkende at tannhelsen ikke er en del av kroppen og omfattes av øvrige velferdsordninger. Ikke alle kan dra kortet og punge ut store beløp den dagen behandlingen er avsluttet. Og mange unngår å gå til tannlegen nettopp på grunn av at det koster så mye. Det er ikke bra. For tenner er en del av meg, min identitet og det skal være i orden.

Nylig kom jeg over dette innlegget i Agenda Magasin. En nyttig betraktning fra en samfunnsøkonom. Om du liker innholdet, del den gjerne og spre budskapet. Det må og bør bli en endring slik at alle kan få den behandlingen som trengs.

Per Botolf Maurseth, samfunnsøkonom og arbeider som førsteamanuensis på Handelshøyskolen BI, har skrevet kronikken. : Et utdrag kommer her:

Offentlig finansiert tannhelse vil gi alle forsikring mot høye tannlegeregninger. Det er i overenstemmelse med andre universelle velferdsordninger i Norge. Offentlig finansiert tannhelse er omfordelende. Gjennom skattesystemet vil de med høyeste inntektene ta en høyere andel av regningen.

Gjennom offentlige budsjetter har staten også styringsmuligheter. Dermed kan tannhelsetjenestene styres bedre, geografisk og etter andre hensyn. Med offentlig finansiering vil insentivene til behandling i utlandet blir langt mindre. Offentlig tannhelsebehandling kan bidra til at helsepolitikken blir helhetlig.

Les hele kronikken her: https://agendamagasin.no/kommentarer/tannhelse-for-alle/