+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Stillheten forandrer

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Stillheten forandrer

Ganske nylig leste jeg en interessant artikkel på NRK, om stillhet. I artikkelen ble det vist til forskning som sier at det tar omtrent fire sekunder før vi synes at stillhet er ubehagelig.

Undersøkelsen er basert på en test blant 102 studenter. Det er ikke rare greiene. I samme artikkelen viser artikkelforfatter Christian Nicolai Bjørke til en annen studie gjort på NTNU. Psykolog Olga Lehmann har skrevet en doktorgrad om stillhet som hun kaller «superkraft». Hun ser det å være stille som en mulighet til å bli kjent med egne følelser. Etter å ha latt studentene være stille i vel fire minutter minutter, rapporterte studentene at de i stedet for å lytte til andre ting, da var nødt til å lytte til seg selv.

Videre står det i kronikken: Det samme opplevde noen av Norges tyngste kriminelle i sommer. Det var egentlig her hele min interesse for stillhet startet. Jeg fikk være med da seks innsatte skulle være stille i 21 dager i Halden fengsel. Målet var å gjøre dem til bedre mennesker. Ingen som har vært med på dette og sonet straffen ferdig, har havnet i fengsel igjen. Både innsatte og ansatte i fengselet mener hemmeligheten er enkel: Stillheten forandrer.

Men hvis man tenker over en helt vanlig dag, er det liten tid til stillhet. Jeg tar meg i det: mobil, internett, radio og TV. Det er lett å miste kontakten – med seg selv.

Les hele kronikken hos NRK Østfold