+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Psykisk helse må trenes og vedlikeholdes

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Psykisk helse må trenes og vedlikeholdes

mental-trening

Jeg har abonnement på helsestudio og trener regelmessig. Men for meg er det er like viktig å trene psykisk. Psyken er også muskler som må trenes og vedlikeholdes.

Jeg møtte Astri Hognestad første gang i 1997. Den første timen i mars for snart tjue år siden, førte meg inn i et langvarig samarbeid og jeg traff henne senest i går. Astri er jungiansk analytiker og psykoterapeut, holder foredrag og kurs og er min aller viktigste hjelper eller veileder. Gjennom mørke og lyse dager, har hun fulgt meg, støttet, undret og veiledet. Uten Astri hadde jeg aldri hatt det livet jeg har nå og uten henne ville livet vært vanskelig. Noen har spurt meg om det virkelig er ille med meg og om det virkelig er nødvendig å gå til en psykolog lenge. Svaret er at for meg handler det ikke en vanskelig barndom, samlivsbrudd eller sykdom som er fører meg dit. Jeg går hos Astri fordi jeg vil utvikle meg, komme videre, finne fram til ressursene i meg og se muligheter. Samtalene med Astri er en utviklingsreise og den turen håper jeg vil fortsette inn i evigheten. For stadig dukker det opp nye situasjoner som jeg vil drøfte og ha råd om hvordan jeg skal løse.

For meg er det like viktig å jobbe med psykiske problemsstillinger som å trene fysisk. Vi hører ofte at toppidrettsutøvere bruker mentale trenere. Selvsagt gjør de det. Men også vanlige folk – som meg – opplever situasjoner som er uoversiktlig, er usikker, utrygg og alene. Jeg har også prestasjonsangst, mister energi og opplever at enkelte relasjoner er tappende. Da er det viktig å ha en veileder som jeg kan snakke med, drøfte, stille spørsmål, sortere og rydde ”huet” sammen med. Hvordan kan jeg endre kursen, finne energien og få tryggheten tilbake. Jeg vil ha orden i livet mitt, være fri fra dårlig samvittighet og forsont med det som er. For å klare det må jeg trene på å møte situasjoner i hverdagen. Psykiske helse er muskler som må holdes ved like og strammes opp. Vi møter stadig nye situasjoner som må handteres. Derfor må jeg trene og bli bevisst hva som skjer og hvordan jeg skal forholde meg til det. Det gir meg energi og overskudd. Astri er min personlige trener (PT) og psykisk helse er ”ferskvare”. Musklene må trenes og holdes ved like. Det er et spennende arbeide og det viktigste arbeidet jeg gjør.

Astri har skrevet mange bøker. Jeg nevner:

  • Alene (2016)
  • Livets spor
  • Den gåtefulle kraften
  • Broer til oss selv
  • Når dører åpner seg
  • Livskriser og kreativitet

Boken Alene kom i våres og er en spennende bok om hvordan det er. Et tema som jeg kjenner godt, fra singeltilværelsen, men også fra parforhold. Å være alene er knyttet til sårbarhet, skam, misunnelse og sjalusi. Men det har også mye frihet og muligheter i seg. Hun veksler mellom å intervjue personer og hva de opplever og de forventinger som knytter seg til livene våre. Alenetilværelsen er vanskelig for mange fordi det forventes at vi skal være par og samfunnet er bygget opp rundt felleskap og familier. Men av ulike årsaker er ikke livet slik. Alenetilværelsen er også uendelig mye frihet og muligheter. Mange oppdager det og livet får en ny vår. I alenetilværelsen kan nemlig kjærligheten til eget liv oppstå. Er du nysgjerrig på hva dette arbeidet handler om, kan du starte med å lese noe av det Astri har skrevet. Dette er Astri Hognestad.

IMG_2198