+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Er det slik psykiatere ser på psykiske reaksjoner?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Er det slik psykiatere ser på psykiske reaksjoner?

 

 Skjermbilde 2017-03-15 kl. 09.00.04

Psykiater Mjaaland sier i et intervjue i Aftenposten at: ”Vi bør prioritere angstlidelser hos unge. Men halvdeprimerte middelaldrende damer kan greie seg med et kurs i depresjonsmestring.” Sett utenfra er uttalelser som dette oppsiktsvekkende. Jeg reagerer at dette kommer fra en psykiater. Altså fagfolka. De som skal ha greie på psykisk helse og som sitter på fagkompetansen og som er førende på behandling og prioriteringer. Ingen er uenig i at unge med angstlidelser skal prioriteres. Men å nedverdige psykiske reaksjoner som følge av annen sykdom eller annet – og i tillegg rute problematikken til middelaldrende damer er drøyt. Dette skjer i alle aldre og det skjer også menn. Her sies det at et av våre største folkehelseproblemer, skal løses med mestringskurs. I dag går mellom 350 000 – 400 000 nordmenn på antidepressiva. Vi snakke om veldig mange som av ulike grunner ikke taker hverdagen. Det som er bekymringsfullt er at disse problemene overseses.

President i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard, kommenterte innspillene til Mjaaland i går. Han sier ”De fleste av oss vil før eller siden oppleve psykisk slit. Det innebærer ikke at vi er syke eller trenger en diagnose. Det kan likevel være smart å oppsøke hjelp for å unngå at det banale utvikler seg til noe verre. 

«Ting» går ikke nødvendigvis over av seg selv. Tilbakefallsprosenten ved depresjoner, et av vår største folkehelseproblemer, er betydelig om ikke tilstanden behandles. Tidlig intervensjon kan redusere antall nye tilfeller med mer enn 1/3 blant dem med høy risiko.”

Les hele kronikken til Hofgaard er: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/-Psykologenes-venterom-er-IKKE-fulle-av-friske-folk_-Mjaaland–Tor-Levin-Hofgaard-617094b.html