+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Pingvindag!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Pingvindag!

P1000778

I dag er det Verdens Pingvindag. På denne datoen hvert år starter Adelie-pingvinene på Antarktis sin migrasjon.

Jeg har møtt utallige pingviner. Turen til Sør-Georgia i 2013 sammen med Børge Ousland, var sjelsettende. Historia om hvalfangerne og Shackleton gjorde inntrykk. Men det gjorde også kolonien av kongepingviner som tok imot skiløpere som kom ned fra Fortuna Glacier. Brune nøsteformede, lodne unger og stolte voksne – vaggende i ganglaget og litt keitete hentet fram latteren. Det er noe feminint ved dem. De minner meg om vennlige og stolte damer.

Filmen ”Pingvinens marsj” om keiserpingvinens tur fra matfatet ved iskanten og milevis vandring innover på isen for å videreføre slekten, fascinerer. I filmen ser vi dem dypt inn i de svarte øynene og lurer på hvor langt er det egentlig nødvendig å gå. Etter at mora har lagt egget, legger hun ut på den lange veien tilbake til iskanten for å hente mat, mens faren overtar rugingen. Med egget godt plassert i rugeposen, står han som en påle til partneren er tilbake. Der i gården er det orden i arbeidsfordelingen.

Sør-Georgia blir sett på som en av de viktigste hekkeplassene i verden. Her finnes ikke keiserpingviner, men her hekker 400 000 kongepingvinpar. Kongepingvinen ligner på keiserpingvinen, men er litt mindre. Det er derimot ikke mulig å ta feil av ungene. Gråkledde små nøster med litt svart på hodet er keiserpingvinunger. Kongepingvinungene tasser rundt i brun pels over ørene som faller av etter noen måneder.

På Sør-Georgia finnes det også macaroni- og gentoo pingviner. Pingviner har sterke bein, står støtt og de gir sjeldent etter for et kulingkast. Utenfor strendene er havet fult av krill. Med armene som padleårer går det radig med å forsyne seg av matfatet. Lagrene fylles med krill. Trygt på land, vagger de på tunge bein, stekker ryggen og gjør seg smal når de beveger seg i trangboddheten på strendene. Lungene fylles med luft og en trompetlignende lyd presses ut: ”Hallo, hvor er du?”. Det er et under at de finner hverandre. Men det gjør de. Når flere tusen pingvinunger og voksne skriker samtidig – og bæsjer – skjer det at kjærligheten til stillhet og ren luft blir akutt. Selv brennende hjerter for pingviner får nok. AKK for en fugl!!! 🙂

P1000774 Pingviner P1000787 P1000507 P1000799 P1000772 P1000500