+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Nedlatende og hånlig om uføre

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Nedlatende og hånlig om uføre

Foto: Jens Marius Sæther

Foto: Jens Marius Sæther

Det er ikke lett å falle utenfor arbeidslivet. Det som er enda verre er å møte tvil, skepsis – og å ikke bli trodd. Nedlatende holdninger gagner ingen.

For oss som vet hvordan det er, er det viktig å snakke om det. Sykdom i seg selv leges og lindres stort sett i helsevesenet. Derimot opplever mange å bli møtt med nedlatenhet, nedvurdering og skam i kjølvannet av å bli syk. Syke folk er ikke dumme, vi hører hva som blir sagt. Ingen – heller ikke friske folk – fortjener å bli latterliggjort. Dette er sårbare mennesker som har gjort alt som er mulig for å unngå det fatale – å falle utenfor.

Stigmatisering av uføre

I Dagsavisen 26. August, skriver journalist Hege Ulstein om Ragnhild Elisabeth Stensholt. Hun er én av 70.000 uføre på minstesats. Hver eneste dag merker hun innstrammingene i trygden på kroppen. Hennes anliggende var å fortelle hvor hardt kuttene rammer for enslige uføre. Reaksjonene på kronikken lot ikke vente på seg. Det dreide seg om at Ragnhild holdt en sigarett i hånden. Hva om hun hadde hatt en hund eller båret et dyrt smykke? Spør Ulstein. Hva slags stigmatisering er det vi driver med?

”De nedlatende og hånlige reaksjonene på Stensholts sigarett gjør at enda færre av dem som går på trygd tør å ytre seg offentlig. Dermed blir en marginalisert gruppe ytterligere marginalisert. Vi risikerer at den virkeligheten de lever i ikke blir en del av den virkeligheten vi diskuterer, ikke engang når det er valgkamp og en av de viktigste sakene er de økende forskjellene”.

Alle kan bli syke og falle utenfor

Folkens – INGEN  – liker å bli sett ned på eller å bli møtt med nedlatende holdninger. Alle kan bli syke og alle er sårbare. I mitt Sommer i P2 den 5. Juli, snakket jeg om akkurat dette temaet – å falle utenfor og om skammen som følger i kjølvannet av det. Du kan lytte til programmet her >>

Hele kronikken til Ulstein kan du lese her >>