+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Naturlig smertestillende!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Naturlig smertestillende!

 

Vi vet det jo –  naturen gjør oss godt. Det er liksom ikke så mye å gnukke på akkurat den sannheten. Mange av oss er vokst opp i naturen, det er helt naturlig å oppsøke den og det gir overskudd og glede. Jeg er født i Lyngen mellom høye fjell. Om vi blir syke eller av annen grunn ikke kan være i naturen, får vi panikk. Da jeg ble syk, hoppet jeg bokstavlig i fjellskoene. Etter en operasjon på Ullevål, kunne jeg ikke vente med å komme fort nok i gang. Jeg syklet i marka med et dren i sekken, da leddene hadde nachspiel meldte jeg meg på en tur til et fjell på nesten 7000 meter og med mye betennelse i hendene gjennomførte jeg skirenn og løp. Jeg har ikke tenkt så mye over akkurat at jeg gjorde det, men jeg har tenkt MYE på det en revmatolog sa til meg en gang: – du kan aldri skade et ledd. – Jeg hørte: det er ikke farlig og det kan ikke bli verre. Jeg er glad for at jeg fikk snakke med revmatologen. Det var kloke ord. Siden har naturen leget mange betennelser og tatt bort mye smerter. Jeg var glad for panikken som meldte seg fa jeg ble syk: – nå eller aldri, det får bære eller briste. Kanskje er dette det siste jeg gjør. Så gikk det bra. I tillegg til at natur er stress dempende og gir ro. Det trenger leddene. Men jeg gjorde en viktig oppdagelse – en oppfinnelse – jeg fant fram til mitt eget rehabiliteringsopplegg. Det har vært min redning og det gav mening!

I forskning.no, leste jeg nylig om en studie om hvordan naturopplevelser også virker stress dempende. Mange kan kanskje si SELVSAGT. Funnene er nok ikke OVERRASKENDE akkurat. Men det har vært uklart hvor mye eller hvor lenge man må oppholde seg i naturen før det har effekt. En ny studie viser at 20 – 30 minutter i naturen senker stresshormonene i kroppen. De skriver:

Hvis du går en tur eller sitter et sted som får deg til å føle kontakt med naturen i 20 minutter vil det gjøre deg mindre stresset. Det skriver forskere i en ny studie der de hevder å ha funnet den mest effektive lengden for å stresse ned. Forskerne går så langt som å kalle det en «naturpille».

Resultatet av studien viser at deltagerne ble mindre stresset av bare 20 minutter ute i naturen. Dersom de økte til 30 minutter, ville stresshormonene reduseres til et optimalt nivå. Etter 30 minutter ville effekten fortsette, men i et tregere tempo.

Nå håper forskerne at studien kan legge grunnlaget for flere lignende studier. Hunter vil forske på hvordan alder, kjønn, årstid, fysisk form og kulturforskjeller kan ha innvirkning på hvordan naturen påvirker oss.

Så folkens – det er bare å komme seg ut, vandre rundt og nyte. Jeg tenker at det er aller best uten propper i ørene. Det ødelegger litt for virkningen av naturpillen. PS – det er ikke forskningsmessig bevist, men sant!

Les mer her: https://forskning.no/psykologi/bli-mindre-stresset-med-en-halvtime-i-naturen/1326298

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments