+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Når luften blir dødelig

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Når luften blir dødelig

Selv om mange av oss har generelt god helse, og vi har tilgang til gode helsetjenester – er helseproblemstillingene vi står overfor enorme. Globale helseproblemer vil øke på grunn av endringer i klima, forurensing, vi flytter til byene og vi endrer levevaner.

På NRK leser vi om de unges klimaopprør. I artikkelen forteller en av ungdommene dette om forholdene i delstaten Oregon, vest i USA:

– I fjor var det en ekstremt varm sommer, og plutselig kom det røyk. Det ble bare verre og verre. I hele to uker så vi ikke klar himmel, forteller Jacob.

Videre står det i artikkelen: De siste årene har dette området vært rammet av hyppige og ekstreme skogbranner. Årsaken er klimaendringer ifølge amerikanske forskere. I 2018 hadde Oregon den verste luftkvaliteten på kloden på grunn av skogbrannene. Jacob måtte bære en partikkelmaske hver gang han jobbet ute.

– Du føler røyken, du puster røyken. Det føles som om du er en fange i eget hjem, og at hele hjemstaten din er flyttet til Beijing. Jeg husker at jeg kjørte langs motorveien og så opp på fjellene, luften var helt brun. Det var røyk absolutt overalt, og forskerne mener det bare vil bli verre, sier Jacob ettertenksomt.

Les hele artikkelen om de unges klimaoppgjør hos NRK

På nettsiden til Infinitum Movement fant jeg denne artikkelen om luftproblemer i India. Forfatteren Kjell Olav Maldum skriver (et kort utdrag): Den sterke forurensningen er ikke lenger kun et miljøproblem, men en stor trussel for menneskenes helse og livskvalitet. På det verste er det å puste inn luften i New Delhi tilsvarende å røyke 50 sigaretter daglig. Antall dødsfall relatert til forurensning har steget, og risikoen for helseplager som kreft og hjertesykdommer som følge av usunn luft er alvorlig.

Faktisk er India det landet i verden med flest dødsfall som følge av forurensningsrelaterte årsaker, med 2,5 millioner slike tilfeller i 2015. Tidligere i vinter da luftkvaliteten i Delhi var på sitt verste, opplevde sykehusene i området en økning på 20 % av pasienter med sykdommer relatert til forurensning.

Les hele saken om India sin vei ut av tåken