+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Er det ikke mulig å diskutere helse uten at sykehusene kobles inn?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Er det ikke mulig å diskutere helse uten at sykehusene kobles inn?

heart_health-image

Er det ikke mulig å diskutere helse uten at sykehusene kobles inn?

Det spørsmålet stiller Tor Levin Hofgaard psykologspesialist, president i Norsk Psykologforening og styreleder i Rådet for psykisk helse. Jeg er så hjertens enig. Eller, med mine ord: Er det ikke mulig å diskutere helseutfordringer uten at sykehusene blir nevnt? Det kan virke som om sykehusene skal løse alt.

Ja til en egen Folkehelseminister

Nylig skrev jeg en kronikk i NRK Ytring hvor jeg støttet forslaget fra Kjersti Toppe fra Krf om å tenke nye strukturelle løsninger for å sikre at helseforebygging blir prioritert. Det kom mange reaksjoner kronikken. Et av dem var om vi skal innføre enda et byråkratisk ledd. Det er selvsagt ikke tilfelle. Men helseforebygging må ivaretas på en bedre måte og få høyere prioritet. Ikke bare strukturelt, men ressursmessig. Det må bevilges penger til nye og flere stillinger i kommunene slik at forebyggende arbeid til dem som trenger det mest kan ivaretas.

Antallet som sliter innen psykisk helse, samt med muskel – og skjelettplager er urovekkende, men det kan synes som om helsedebattene om temaet konsekvent havner som en problemstilling om kapasiteten hos sykehusene.

Viktigheten av helseforebygging

Jeg har sett helsedebatten fra Arendalsuka. Prisverdig nok ble helseforebygging tatt opp. Det sørget møteleder Markus Moe fra Dagens Medisin for. I den sekvensen av debatten kom det klart fram at det er for liten satsning lokalt, og at det må flere ressurser til.

Tor Levin Hofgaard, stiller gode spørsmål i et blogginnlegg hos Dagens Medisin. Han sier: Det er flott når Dagens Medisin retter fokus på alle som trenger hjelp med psykiske helseplager. Og det er selvsagt uakseptabelt at tre av ti som søker hjelp ikke får dette, slik de har påpekt i flere oppslag i det siste. Jeg vil likevel advare mot å lete etter løsninger der nesten alle helsedebatter ender opp; i sykehusene.

Så bare for å fullføre eller legge til: Helse skapes ikke i sykehuset, det skapes der folk bor!

Stethoscope_Heart_1024x1024

Les min kronikk om Folkehelseministeren her >>

Les kronikken hos Dagens Medisin: Sykehusene er ofte ikke svaret ved psykiske helseplager >>