+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Jeg stikker!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Jeg stikker!

P1050735

Det er mange måter å feire jul på. De siste tjue årene har min jul blitt tilbragt mellom blå fjell på vei til Aconcagua, på Sinai fjellet, sammen med venner, alene på hytte i fjellet eller på jobb for å nevne noen av dem. Størst inntrykk var feiringen sammen med dem som står nederst på rangstigen og hvor det materielle er fraværende. De som kommer ut av fengslet på permisjon, uteliggere, rusmisbrukere og prostituerte. Den julen var julen fikk rikdom og overflod ny mening. Den julen var omsorg og omtanke det viktigste. De passet på hverandre og de satte uendelig pris på å felleskapet, et varmt rom og et godt måltid. Frivillige stilte opp, vi pyntet juletre og sang julesanger. Den var den juleaften vi alle som var der delte det alle mennesker har til felles: det sårbare og det ufullkomne mennesket. For det er det vi er – også i julen.

Jeg stikker fordi jeg ikke liker den tradisjonelle julen og jeg liker den mindre og mindre. Jeg stikker når jeg ser at bilene kjører mer aggressivt, folk får det travlere og tempoet øker. Også i år stikker jeg til fjells. I snart ti uker har handelsstanden gjort sitt ytterste for å fortelle meg at jeg må ha mer av det jeg har nok av fra før. I like lang tid har stresset økt gradvis og snart – om et par dager kommer den siste øvelsen – å greie å senke skuldrene. Jeg stakk av også i fjor. Akkurat nå pakkes pulken pinnekjøtt, multebær og røkelaks. I pulken har jeg det jeg trenger og vel så det. I dagene som kommer er det langt fra kjipe tilstander. Det som er viktigst er å få ro og astronomisk avstand til handlenett og stress.

Jeg ønsker at du skal ha en jul du ønsker deg. At du kan gjøre dine ting – på din måte og sammen med dem som du er mest glad i. Jeg ønsker deg en riktig god og forventingsfri jul. Bildene er fra julen 2014.

P1080199

P1050716P1050704P1050691Hytta 3