+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Jeg får ikke sove!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Jeg får ikke sove!

1400015211_-ilde-sel-2

Hvor mange ganger skjer det ikke at jeg ligger våken og ikke får sove. Jeg kan være kjempetrøtt, men i det samme jeg legger hodet på puta, er det som om trøttheten forsvinner. Så ligger jeg der og venter på at trøttheten skal overmanne meg, men det skjer ikke. Jeg skrus tilbake til våken tilstand og det er umulig å sovne. Jeg snur meg en gang til i påvente av at jeg skal forsvinne inn i drømmeland, men nei – det går ikke. En tanke har bitt seg fast og en ny tanke henger seg på. Jeg kan føre lange samtaler med meg selv, holde foredrag og planlegge ferien. Sånn i firetiden er jeg stuptrøtt, det baker i pannen, jeg er kvalm og så endelig ved femtiden besvimer jeg av utmattelse. Når jeg da våkner, tenker jeg at NÅ må jeg finne en løsning på problemet. Jeg har ikke et veldig stort søvnproblem, men det er bare så forbasket de gangene det skjer. Jeg blir sliten og neste dag er ødelagt. Men jeg er ikke alene om dette. I dag får 420 000 nordmenn sovemidler på resept. Det er MYE.

Men nå leser jeg at det kommer nettbasert behandling av søvnproblemer. Det er et samarbeid mellom NTNU, St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet. Det er en selvhjelpsbehandling som skjer over internett. Kognitiv atferdsterapi skal gjøres tilgjengelig for folk som i dag bor langt unna ekspertise. Deltagerne skal føre søvndagbøker og vil få forslag om tiltak som er tilpasset den enkelte.

Vi kan ikke ha piller for absolutt alt – så her er det altså en løsning uten resept!

Første gangen jeg hørte om det, var et radiointervju med en av initiativtagerne. Denne gangen leser jeg et intervju i Dagens Medisin.