+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Hvorfor spiser jeg når jeg ikke er sulten?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Hvorfor spiser jeg når jeg ikke er sulten?

tube.com/watch?v=UQRIwtC-wuM

Hvorfor spiser vi for mye, drikker vi for mye og jobber for mye? Hvor kommer driverne fra?

Jeg har undret meg over egne spisevaner. En gang møtte jeg en spesialist på ernæring. Jeg spurte henne hvorfor jeg hadde en «hang» til småspising. Hun spurte tilbake – hva er din «food – education». Jeg har mange ganger tenkt på kulturen vi vokste opp i og mitt første bevisste forhold til mat. Hvordan det var er uklart. Men det er ikke sjeldent jeg har lyst på noe å spise – enda jeg nettopp har spist og slett ikke skal være sulten. Jeg får lyst på noe å putte i munnen. Spise for å spise. Jeg vet ikke om det er trøstespising, men jeg finner noe i skuffen som jeg kan spise – og jeg spiser det. Jeg har også hatt perioder hvor jeg ikke har spist i det hele tatt. Kom inn i en sirkel og tenkte at det kunne bli fint å være tynn. Jeg ble liksom aldri tynn nok. I en periode med BMI langt under det som er normalt, syntes jeg at jeg var tykk. Mitt forhold til kroppen var destruktiv og ikke basert på virkeligheten.

Jeg undrer meg ofte hvorfor det ble slik. Derfor er denne videoen (lenken ligger nederst i teksten) interessant. Her snakker Dr. Gabor Maté, kjent lege og forfatter, men også avhengighets ekspert om årsakene til spiseforstyrrelser. Han trekker fram avhengighet. Jeg lyttet og fant flere veldig interessante perspektiver. For det er interessant at så mange av oss sliter med overvekt, men også undervekt. For hadde det vært så lett som å bare redusere matinntaket, så hadde folk som sliter med overvekt gjort det. Hadde det vært så enkelt som å bare spise, dersom man sliter med undervekt – så hadde folk gjort det. Nettopp derfor er dette foredraget interessant.

Her er bare noen få ting jeg noterte mens jeg lyttet:

Han sier at mange har et forhold til kroppen som ikke baserer seg på virkelighet. Mange som jobber med spiseforstyrrelser forteller at det ikke er så vanskelig å få folk opp eller ned i vekt, men utfordringen er å opprettholde en sunn vekt. Avhengighet til mat – men også det å ikke spise – er en respons på traumer. Det kan være at seksuelle, fysiske og emosjonelle krenkelser. Eksempler på det er at foreldre skilles, nære personer dør etc. Dessverre er det slik at overvekt ofte blir latterliggjort, vi ler av dem og mange snakker om at de ikke skjønner sitt eget beste. Men Maté sier noe veldig viktig – det vi gjør er å le av deres lidelser. For det handler egentlig ikke om mat.

Maté trekker også inn stress. Han sier at vi ofte ikke tar mat på alvor, men gjør det til underholdning (jfr matprogrammer). Men vi stresser også med mat. Ta for eksempel junk food; ting skal gå fort og stress skaper ofte dårlige en relasjon til mat.

Når vi vokser og utvikler oss som barn er vi helt avhengige av de rundt oss. Hvis vi ikke får oppfylt våre grunnleggende behov for sikkerhet, kjærlighet, berøring og støtte, kan vi lære på et underbevisst nivå at disse behovene må fylles på andre, gjerne mer skadelige måter. Disse mønstrene blir fastkoblet inn i nervesystemet og underbevisstheten. Vi lærer å søke omsorg utenfor oss selv i stedet for innenfra.

Denne fyren har mye bra på lager!

Du kan høre foredraget til Maté her >>

Facebook Comments