+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Hvordan hjelpe en venn som er trist?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Hvordan hjelpe en venn som er trist?

Hva er den beste måten å hjelpe en sørgende venn på – gi dem råd? Oppmuntrende ord? Minne om at livet er godt? Nei!

Denne korte filmen sier noe om det vanskeligste vi kan oppleve – hvordan møter vi folk når de sliter, har opplevd noe vanskelig, er triste eller nedstemte.

Jeg kjenner meg igjen i denne filmen, nemlig hvor fort gjort det er å rykke inn med et ønske om at en person som er trist skal bli glad. Hvordan kan jeg trøste, og hvordan kan jeg få ham eller henne til å tenke på noe morsomt?

Jeg kan høre meg selv si: – Du som er så sterk, du som ellers fikser alt og har klart så mye før – dette fikser du! Eller noe mye verre å si – du har så mye å være takknemlig for!

Vi er så raske til å ville gi tips og råd om hvordan man skal komme seg ut av det. Vi vil fikse problemet. Jeg har mange ganger tenkt at det er mitt ansvar å gjøre det – som en venn. Men en slik måte å møte tap, sorg og smerte virker mot sin hensikt – det skaper avstand. Hvorfor? Fordi alle gode hensikter ikke møter meg der jeg er. For mange av oss som har opplevd alvorlige hendelser, sykdom, miste hunden, en venn, fått dårlige karakterer på skolen er det ikke akkurat løsninger på problemet som er det viktigste. For jeg trenger ikke trøst og jeg vil ikke på kino. Jeg trenger å bli møtt – på min egen smerte. Bli anerkjent for den situasjon jeg er i. La meg få være i min smerte og møt meg der! For man kan ikke lindre andres smerte ved å ta dem bort fra dem. Kanskje har jeg gjort det fordi jeg har vært redd for min egen smerte. Å begynne der – er første skritt til å komme i gang. Anerkjennelse er et SUPERT redskap!!

Se filmen her– jeg anbefaler den virkelig.