+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Hvilepute?

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Hvilepute?

Ikke alle mennesker er like, problemene forskjellige og løsninger mange. Det finnes ikke en medisin, en metode eller en rapport som kan fange alle menneskeskjebner. Men det er mulig å se et menneske og hvilke løsninger som kan passe for akkurat det menneske. Alle er vi sårbare og noen ganger trenger vi hjelp. Noen av oss må ha medisin, for å komme over kneika. Men andre kan ha behov for en psykolog, en venn og familie. Jeg har møtt mange medpasienter over tid. Noen av dem har erfaringer fra medisinering som har ført dem inn i feil spor. De kommer ikke ut av det. Det er på tide å lytte til dem som har erfaring med antidepressiva. Hva gjør det med deg og hva er alternativene. Jeg kjenner noen som har kjempet en hard kamp for å komme ”av” stoffet. Dette er maratonløp som krever stor innsats. Men alternativet er verre – å bli følelsesmessig flat. Jeg er sikker på at allmennlegene gjør det de kan, men alternativene også for dem er begrenset og tiden er knapp. Jeg er sikker på at fagfolkene i primærhelsetjenesten står over for vanskelige valg. Jeg skulle ønske at det var ressurser tilgjengelig, at psykologen kunne tre støtte til, en helsesøster, sykepleiere og andre kunne hjelpe mange som sliter med psykiatriens forkjølelse. Det er de ikke diagnostiserte psykiske lidelsen det handler om. Det er tristheten, tomheten, skammen og sorgen som det ofte handler om. Mye hadde hjulpet om vi kunne se psykisk helse som en like stor del av kroppen som fysisk helse. Vi som trenger hjelp, må også være villig til å investere like mye i psykisk helse som helsestudio og treningstimer. i Kronikken i Dagens Medisin er på sin plass. Espen Øwre stiller gode spørsmål og jeg refererer:

HVILEPUTE. Nå skal jeg heller ikke påstå at antidepressiva absolutt ikke hjelper noen, det gjør det sikkert, når det brukes riktig. Dessverre har «lykkepillen» blitt en «hvilepute», en «Quick fix»-løsning for altfor mange leger, dessverre.

De fleste legene gjør faktisk så godt de kan, men når systemet hele tiden strever for effektivisering (les profitt), strekker ikke tiden til for at legen kan sette seg ned med sin pasient og faktisk snakke med vedkommende, være et medmenneske, for det tror jeg faktisk de fleste leger ønsker. Da blir dessverre reseptblokka løsningen for ofte, og slik kan det ikke fortsette.

http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/09/18/pillepsykiatrien-en-dodelig-behandling-som-ma-stoppe/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified

Skjermbilde 2015-09-21 kl. 16.19.35