+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Helten og heltene – den 12. Mann

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Helten og heltene – den 12. Mann

Skjermbilde 2018-01-10 kl. 17.57.36 IMG_1969

En historie om en helt, men mest om heltene.

Jeg har vokst opp med historien om Jan Baalsrud. De voksne snakket om han, de pekte hvor han gikk og hvor sperringene til tyskerne som han måtte forsere. Tidlig leste vi boka om instrumentmakeren, motstandsmannen og fenrik i Kompani Linge. En onkel var en del av det samme kompaniet. Han sa ikke så mye, men bare en gang i blant fikk vi lirket ut av han uvirkelige historier fra krigsårene. Naboer var krigsseilere og faren min var i Alta bataljonen. Krigshistoriene, heltemodig innsats og bragder var derfor ikke bare noe vi hørte om. Det var ikke navn. Vi kjente noen. Det var noe konkret.

Jeg har sett Arne Skouens film 9 Liv, fra 1957 med Jack Fjeldstad i hovedrollen. Det var ulidelig spennende å følge flukten. I romjula så jeg filmen med Rune Gjeldnes og Ronny Bratli som løp og frøs i fotsporene til krigshelten Jan Baalsrud. Begge er to spesialsoldater fra Forsvaret, veltrent, sterk, utholdende og med bred erfaring fra å ferdes i ugjestmilde strøk og med tåleevne og utholdenhet av det skjelne. De er elitesoldater. En tur som starter med å svømme nærmere 300 meter i iskaldt vann, før de legger på sprang over fjellet i vakker natur. Begge to –  ydmyk og uten heltenykker – stiller flere spørsmål enn svar. – Det er en fantastisk historie. Ingen skal overleve det Baalsrud gjorde. Vi har regnet på antall ganger han burde dødd, og det er mer enn ni ganger, sier regissør og produsent for dokumentaren, Tom Edvindsen.

Den 12. Mann er handlingsmettende og det er veldig spennende. Det til tross for at jeg kjenner historien. Dessuten er det fint å se hvordan bygdefolket stilte opp og risikerte sitt eget liv. De rolige scenene, samtalene med lokalbefolkningen som skjer underveis, mildner litt for grusomhetene. Så bra at denne filmen er laget og så viktig at så mange tar veien til norske kinoer for å se den. I dag snakker vi om bragder i alt fra å vinne et skirenn, vinne en fotballkamp. I filmen får bragder en annen betydning og helt et annet innhold.