+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Helse er urettferdig fordelt!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Helse er urettferdig fordelt!

Det er så lett å tenke helse som et universelt begrep og at vi alle stiller likt. Det er også lett å tro at vi som bor i Norge, har like muligheter og at det er få forskjeller når det handler om helsen vår. Men slik er det nemlig ikke. I Dagens Medisin skriver Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, at helsen vår er urettferdig fordelt. I blogginnlegget viser hun til en rapport utarbeidet av Kreftregisteret at det er tre ganger så mange tilfeller av lungekreft blant dem med lav utdanning enn dem med høy utdanning. Videre sier hun at dette bildet også gjelder andre ikke smittsomme sykdomsgrupper som hjerte- og lungesykdommer, diabetes og demens. Som hun sier: Sjansen for god helse øker for hvert lønnstrinn og hvert studiepoeng.

Dette innlegget er veldig interessant og jeg er glad for at Gerhardsen tar opp denne problemstillingen og jeg applauderer det hun sier: Det krever et overskudd å ta gode helsevalg. Du koker ikke brokkoli når du kommer sliten hjem fra nattskiftet. Du melder deg ikke på SATS når du ikke vet hvordan regningene som ligger på kjøkkenbordet skal betales. Du får ikke tatt den joggeturen når hodet er fullt av bekymringer for barna. Vi kan ikke bare sette likhetstegn mellom kort utdanning og dårlige helsevalg, men se på årsakene til denne sammenhengen. Økonomisk stress og lite kontroll og trygghet i egen hverdag og livssituasjon er et dårlig utgangspunkt for å ta tak i helsen sin.

Bedre kan det ikke sies. Det handler om overskudd til å ta gode helsevalg. Gode helsevalg krever at vi har gode levevilkår. Men sliter vi, er det kort vei til ferdigpizza og de ter lett å velge usunne løsninger. Det må vi bare forstå – og vi trenger ikke å fortsette den gamle regla om: Det er bare å slutte å røyke, det er bare å spise sunt og det er bare å trene mer.

Jeg heier på Nasjonalforeningen for folkehelsen og anbefaler kronikken i sin helthet: https://www.dagensmedisin.no/blogger/mina-gerhardsen/2019/10/31/helsen-var-er-urettferdig-fordelt/