+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Godt nytt år!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Godt nytt år!

Sannelig ble det 2019. Foran oss ligger det ubrukte dager og uker. Planer skal gjennomføres og ideer skal testes. Forhåpentligvis blir det noe av det. Men ingenting er sikkert og nettopp derfor er det så viktig å fylle nye og ubrukte dager med det som gjør en godt. Selvsagt skal vi jobbe, handle mat, gå på postkontoret og rydde i boden. Men alle de andre timene og tiden vi har, kan vi legge føringer på. Denne jula har jeg tenkt MYE på dem som har opplevd grufulle ting, de som har mistet sine aller nærmeste, barn og ektefelle. De som manglet en rundt bordet på juleaften, stolen som stod tom og ingenting er som det en gang var. Jeg har tenkt på den som lever i bunnløs ensomhet og hvor jula er et sant mareritt. For dem er jul ikke bare en høystemt familiehøytid. Det blir ettertanker av slikt, det er påminnelser om livet som sårbart og et usikkert prosjekt. Om den korte avstanden det er fra lykke og harmoni til bunnløs sorg. Det er så lett å si at vi skal glede oss over det vi har og ikke tenke på det som kunne vært annerledes. Men mister vi noen av våre nærmeste er det ikke mulig. Sorgen overmanner oss. Det er krevende og mange har hatt det nettopp slik.

Selv om min jul er av det enkle slaget, er det selvsagt alt for mange sjampanjekorker i søpla. Det ble et glass hver dag og enkelte dager ble det flere. Men store slurker av det gode slaget er lov – i jula. Dårlig samvittighet? Nei, hver slurk var kjærkommen og god. Nå er den gode hverdagen tilbake og nesten alt er som før. Det som blir med meg inn i det nye året, er å drømme om at det kan bli enda et nytt år. Uansett – dagene skal leves og nytes. Det som er sikkert er at jeg fra tid til annen kommer til å bli like eitrende forbannet på kjæresten og at jeg kommer til å bli skuffet. Skuffet fordi jeg lager meg høyere forventinger enn det som er realistisk.

Det er et år til neste jul. Om du har hatt juledager av den kjipe sorten er det et år til å legge planer og for å styre unna neste jul. Kanskje skal selskapet 2. juledag endres, flyttes eller avlyses. Kanskje skal du finne på noe helt annet, reise bort og stikke av fra alle tradisjoner. Du kan ikke skuffe andre? Noen ganger må man skuffe  – slik er det bare. Men det er vel tre hundre dager til neste gang. Det er lov å ta en OMSTART.

Enn så lenge – skal jeg ta dagene i mot så godt jeg kan. Og det er godt nok. Det beste av alt – jeg er tilbake på skrivebordet.