+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Forventningspress av astronomisk størrelse

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Forventningspress av astronomisk størrelse

Stress jul

Hun våkner brått. Sengetøyet er vått av svette, og pulsen hamrer. Frykten river i henne. Hun tenker på regningsbunken, som venter trofast. Og det er snart jul! Hun lukker øynene. 

Dette skriver Heidi Tessand, visepresident i Norsk Psykologforening i Morgenbladet 14. November. Hun sier at psykologer også må være utenfor terapirommet.

Folkens – snart er det jul. Foran mange av oss vil det si et forventningspress av en astronomisk størrelse. Mange trenger hjelp.

I kronikken skriver Heidi Tessand:

Vi vil satse på barnehagen som forebyggingsarena. De som jobber i barnehagene, trenger mye kompetanse for å utvikle trygge barn og oppdage hvis noe er galt i møte med foreldrene. Det samme gjelder skole og fritid, hvor det å skape inkluderende miljøer med lite mobbing, danner grunnlaget for både læring og inkludering. Dette krever kompetanse på hva som stimulerer barns utvikling. Et eksempel er Lyngen kommune i Troms, hvor prosjektene «Drop-out», «sommerjobb for ungdom» og «skolemåltidet» kan være en av årsakene til at flere ungdommer enn før fullfører videregående skole. 

Videre står det:

Politikerne må tørre å gi psykisk helse det krafttaket i budsjettet som de snakket om i valgkampen. Psykologene skal bidra bredt og både forebygge og behandle, sammen med andre fagfolk og frivillige i kommunene som er opptatt av det samme. Profesjonsutdanningen må også forholde seg til det endrede oppdraget, og de siste årene er undervisning og praksis i forebyggende arbeid blitt mer vektlagt ved universitetene. 

Håpet er å nå de som trenger det mest, både i og utenfor helsetjenestene, så tidlig som mulig, slik at effekten blir størst både for individ og samfunn. 

Les hele kronikken hos Morgenbladet her >>