Ensomhet og alenehet
I Dagens Medisin (5. desember 2020) spør jeg: Hvor mange gruer seg til jul? Det blir stadig brattere nå, og ensomhet og isolasjon gjør stadig flere syke. Ensomhet tærer på. Tilbudet om samtaleterapi og behandling strekker ikke til. Det er tid for å mobilisere.
Ensomhet er utmattende
For et år siden var vi oppglødde, forventningsfulle og travle. Vi kava mellom reolene på kjøpesenteret med favnen full av julelys, julemarsipan, juletre, julepynt, julekjole, julenek, advent- og julegaver. Rundt julebordet satt vi tett, skålte og snakka i munnen på hverandre. Førjulsforsettet om å være tidlig ute holdt ikke. Julekvelden kom på kjerringa, stresset steg og roen forsvant gradvis innover i desemberdagene. Utmattelsen lå som en tung hånd over det hele. I januar tenkte vi at neste år skulle alt bli roligere. Det holdt med tanken. Nå har viruset gjort det for oss. Ensomhet, redsel, økonomi og usikker framtid har røska tak i tankene, og kanskje får vi ikke ferie ordentlig jul en gang. Ja, vi har mye å være takknemlig for, men det hjelper det liksom ikke så mye når basisbehovene med å ha jobb, sosial kontakt og trygghet henger i en tråd.
Innesperret og alene
I vår var vi innesperret, vi famlet og ble redde. Vi klamra oss fast i koronareglene og håpte det beste. En gedigen kollektiv dugnadsinnsats ble iverksatt. Nå er vi inne i runde to. Foran skjermer og stirrende inn i en telefon sitter en hel befolkning med felles «diagnose» – vi kan bli smittet og alvorlig syke. Allerede i april kunne forskerne ved Universitetet i Oslo og Modum Bad påvise hele 30 prosent oppgav at de hadde symptomer på depresjon, som er en tredobling av det normale. (https://forskning.no/angst-depresjon-psykologi/pandemi-grubling-kan-gi-angst-og-depresjon-ifolge-forskere/1763710)
I starten var sikkert noen oppglødd av hjemmekontor. Men jobb er ikke bare jobb, det er også sosiale strukturer hvor nettverk skapes, kunnskap brynes og vennskap utvikles. I pandemien har antall henvisninger fra fastleger til psykologer økt med 30 – 40 %, sier administrerende direktør i Vertikal Helse (Dagens Næringsliv, 31.10. 2020). Professor Steinar Holden ved UiO frykter at en del av de permitterte arbeidstagerne aldri kommer tilbake, selv om mange næringer kommer seg etter krisen (https://e24.no/norsk-oekonomi/i/kJrzGX/eksplosiv-permitteringsvekst-med-nye-coronaregler-man-har-ikke-tenkt-nok-paa-aa-holde-folk-i-arbeid). Dette skremmer mange. Smittetallene er en ting, men det hersens viruset har ført til at mange andre sider ved kropp og helse utfordres.
Om vi tar et krafttak nå, er det større sjans for at å få en normal julefeiring med storfamilien, sier statsministeren. Normal og normal. I Norge lever 1 av 5 alene. Om jula er en høytid for fellesskap, er den også tid for ensomhet. Usikkerheten gjør ikke situasjonen enklere. Nå viser en undersøkelse at rundt 400 000 gruer seg til jul. (https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/over-400000-nordmenn-gruer-seg-til-jul?publisherId=17846799&releaseId=17875691) Vi vet alle at vi skal vise omsorg, ta kontakt og stille opp for hverandre, men mange trenger mer enn dette.
Ifølge helseministeren er ensomhet like farlig som å røyke. I en situasjon hvor folk sliter med å finne retning, kan mulighet for å snakke med noen – gjerne profesjonelle – være et sted å starte. Ikke alle har noen å ringe til og ikke alle har bagasjen full av penger eller egen helseforsikring. Går du til en behandler uten refusjonsordning, blir det dyrt, over en tusenlapp per gang. Og dyrere skal det bli med moms i tillegg.
Å gå til psykolog er ikke redningen for alle. Det finnes mer hjelp og andre terapeuter kan mobiliseres. Tilbudene må utvides og staten må ta sterkere grep:
- Øke ressurser til hjelpetelefonene – som i høytider blir nedringt
- Øke ressurser til frivillige organisasjoner som gjør en stor innsats for mange ensomme i jula
- Øke ressurser til skoler og barnehager for å følge opp barn og foreldre som sliter
- Slippe til 200 psykologer utdannet i Ungarn, men som ikke får praktisere
- Slippe til 570 psykoterapeuter, registrert i Norsk Forbund for psykoterapi
Krafttak og krafttak. Så Erna, dersom regjeringen også nå tar et krafttak for å sikre flere hjelp, øker sjansen for at de som sliter mest kan komme seg gjennom ensomheten – og få en rimelig normal jul.
Marit Figenschou, skribent, forfatter og foredragsholder. Driver nettstedet heltsykt.no