+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

De glemte fangene – “Fengslet og forlatt”

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

De glemte fangene – “Fengslet og forlatt”

 

Dokumentaren «Fengslet og forlatt» er et av de programmene i NRK serien Brennpunkt som har gjort mest inntrykk. Jeg har sett filmen tre ganger – mest for å forstå: hvorfor skal så alvorlig psykisk syke sitte i fengsel? De er så syke at det er ingen andre steder de kan være enn i en kjeller på Ila fengsel. De er så destruktive at det må være fire betjenter tilstede når de åpner døra til cellen de sitter i.

Psykiater Randi Rosenquist har fulgt disse alvorlig syke menneskene i årevis. Hun har møtt dem i rettssalen og hun sier i dokumentaren at dette er mennesker som er blitt sviktet, de har gjort mange fæle ting, har drept og voldtatt. Så sier hun: det som får meg til å gråte er å lese hva som har skjedd i deres barndom.

Stort inntrykk gjør det også å følge ressursteamet som føler seg begrenset. De er ikke er behandlere, men de gjør så godt de kan. De møter daglig folk som er så syke og så knekt – de er ødelagte. Det gjør virkelig inntrykk å høre deres opplevelser med isolasjon.

På Universitetet i Sørøst Norge møtte vi i forrige uke regissør Katja Høgseth. Hun fortalte om hvordan man lager en slik dokumentar som fanger så stor oppmerksomhet. Hvordan fortelle en historie om de farligste menneskene i Norge uten å snakke med dem? Hvordan gi dem en stemme og samtidig ivareta personvernet? Hvordan fortelle om en innsatt som lever som en rev – og som alle vet; en rev kan bite og en rev kan drepe. Hvilke refleksjoner har de som har vært innlagt og som har blitt friske? Og hva tenker ledelsen i fengselet? Dette er så genialt gjort og vi trenger historien. Høgseth fortalte at det tok ca. 4 år å lage filmen.

Dette er mennesker som ikke har noen talsperson eller organisasjon som kan tale deres sak. Derfor er det så viktig at denne filmen er laget og denne historien er fortalt. Filmen er produsert av Margreth Olin og regissør Katja Høgset.

Se hele dokumentaren her: NRK Brennpunkt Fengslet og forlatt

Les kronikken “Uten ansikt” av Margareth Olin og Katja Høgset på NRK