+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

Vi trenger stress!

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

Vi trenger stress!

Stress trenger ikke være farlig. Vi trenger stress. Treffer vi noe farlig, så løper vi. Stress er viktig.

Det sier forskerne Per Einar Binder og Åsa Hammar. I Forskning.no intevjuer Lasse Biørnstad og Bjørnar Kjensli dem om stress.

Jeg kjenner meg igjen i dette intervjuet og hvem kjenner ikke til situasjonen når det ene tar det andre, jeg får ikke sove, jeg blir sur, grinete, veldig sårbar, deppa og usikker. Det er liksom ingen ende på det. En ond sirkel som det er vanskelig å hekte seg av. Jeg lyttet til podcasten (lenken til intervjuet finner du nederst på siden). Jeg noterte mange gode innspill og her er noen av dem (PS – noen poenger, blant mange – og min oppfatning av dem).

De sier at når stressnivået blir stående på høyt nivå i månedsvis eller årevis blir det farlig. Vi blir utmattet og det øker risikoen for å bli deprimert. Stress er en klassisk utløser for depresjon. Dessuten kan stress være helsefarlig, gi nedsatt immunforsvar, angst og hjerteproblemer.

Det kortvarige stresset – det som får oss i gang om morgenen, eller får oss bort fra farlige situasjoner, er ikke farlig. Det trenger vi! Men det langvarige og kroniske stresset, derimot er det som er skadelig. I dag er det er stort fokus på stress, og mange kan rett og slett bli for hekta på stress. Vi kan lett få en oppfatning om at alt stress er farlig.

Stress skal virke mobiliserende – derfor er det vanskelig å få sove når man er stresset. Det fører også til negative følelser, selvkritikk. Redusert søvn er en risiko, langvarig stress er en risiko – og å ikke få gjort det man skal, er en risiko. I mitt liv tenker jeg at det kan handle mye om å ha ro, kunne la enkelte ting bare seile sin egen sjø og ikke la seg kave opp om en ikke har rukket å gjøre det som var planlagt eller forventet. Det er noe med “gjørelistene” som fra tid til annen kan være krevende, og det handler i høyeste grad om å kunne sette ting på vent og å si NEI!

Vi bekymrer oss, mange ganger unødvendig – eller vi kan få en voldsom reaksjon av å ikke rekke noe, men det handler mer om redsel for å ikke innfri forventinger, status og om nedverdigelse. Vi vil passe inn i flokken vår. Vi blir redde for å falle utenfor. Derfor kan det lett bli bekymringer av det, og de kan tære skikkelig.

Hvorfor stresser vi, og hvorfor mobiliserer vi når det gjelder småting? Det snakker de om i podcasten.

Lytt til denne podcasten her: Hva er stress og hvorfor blir vi syke av det? (Høyreklikk på lenken så kommer den opp).

God lytt!