+47 951 79 576
marit@heltsykt.no

«Norges råeste turisthytte»

Inspirasjon til bedre fysisk- og psykisk helse

«Norges råeste turisthytte»

På NRK kan du se bildet av verdens råeste turisthytte. Her kan du lese om turen til Rabothytta og hvordan du kommer dit. Nyttig lesning for deg som planlegger en langhelg på ski. Her er et forslag til en rå skitur i et rått landskap. Dette er turen du bare må gjøre og må oppleve. Bli med! NB Fakta ark ligge på slutten av artikkelen.

 

P1100663 (1)

Rabothytta, Hemnes Turistforening

En mild aprildag i fjor sitter vi på flyet på vei nordover fra Oslo. En Dash 8 lander skånsomt på rullebanen i Mo i Rana. For uendelig lenge siden kom jeg nordfra og tok veien ut fra Mo i Rana til Nesna og et eventyrlig kystlandskap. Nå har styreleder i Den Norske Turistforening, Berit Kjøll, invitert turvenninnene sine med på tur, så denne helgen går ferden mot fjellet, til Okstindan, Okstindbreen og Rabothytta.

Etter vel en times kjøretur, strammer sytten damer remmene på sekken, spenner på oss skiene og fester solbrillene på nesen. Vi starter i Inderdalen, så bærer det opp lia mot Sjurfinnheimen, gjennom Austidalen og Fagerlidalen. Det er når vi nærmer oss sommerløypa at vi ser hytta. Et par hundre meter lengre opp, ser vi konturene av den.  En diamant uten det karakteristiske taket, og fire hjørner. Men en arkitektonisk perle, tegnet av arkitektene Jarmund/Vigsnæs. Den tidligere teltplassen ligger oppå en høyde – omtrent 1200 meter over havet. Dette var stedet der folk før i tiden campet før de staket ut kursen mot Okstindbreen og toppene rundt. Den gamle teltplassen ble også det opplagte tomtevalget for Rabothytta. Tett på Okstindan og Nord-Norges høyeste topp, Oksskolten, på 1916 meter over havet. Etter fem timer på ski rykker sytten damer inn på en av landets råeste turistforeningshytter og Den Norske Turistforenings hytte nr. 500. (Teksten fortsetter under bildet)

P1100643

Slik er frokosten på Rabothytta, Okstindan i bakgrunnen

P1100669

Glade turdamer!

Rabothytta er reist av Hemnes Turistforening, som i 2010 hadde 200 medlemmer. Svein Arne Brygfjeld, som både har leda Hemnes Turistforening i en årrekke og vært prosjektleder for Rabothytta, er både rørt og stolt. Han tar vel imot oss denne marsdagen. Det var i styremøtet for vel seks år siden det hårete målet ble satt: «Vi skal bygge hytta, den kommer til å koste rundt 10 millioner kroner, og når den står ferdig skal vi ha over dobbelt så mange medlemmer, være gjeldfrie og ha over en million på bok». Og Svein Arne Brygfjeld har rett til å være stolt – ikke bare for at den lille foreningen nådde målet, men over lokal støtte, dugnadsinnsats og engasjement fra medlemmer og næringsliv. Jakten på sponsorer og byggefaser i all slags vær, har vært krevende. Han snakker lavt og bruker ingen store ord når han forteller om den lokale bonden som med kjennskap til egen skog valgte ut seinvokst gran til ytterkledning på hytta. Om vinduene med sikkerhetsglass levert av den lokale vindusfabrikken Trenor, om elektrikeren som sikret stikkontakter og belysning. Det er kortreiste leveranser og høy kvalitet, avslutter Brygfjeld. Med varhet, ydmykhet og kjærlighet fortsetter han fortellingen om de mange hendene og de tøffe takene det har vært underveis, og om generøsitet og engasjement fra alle i området. Vi sitter benket rundt middagsbordet og en ellers så snakkesalig gjeng er stille og lyttende. Det tar tid å ta inn over seg det krafttaket som ligger bak. Men også utsikten mot breen, lyset, konturene av fjellene krever konsentrasjon. Store vindusflater rammer inn Okstindan og breen. Lys og natur kommer inn fra alle kanter. Utsikten er storslått og variert. Det kjennes som om vi er inne og ute på en gang. Sytten damer har lagt beslag på store deler av den 200 km store gulvflaten, jakker i alle farger og undertøy henges til tørk. Her skal vi bo i fire døgn.(Teksten fortsetter under bildet)

P1100625

Ildsjel og leder av Hemnes Turistforening, Svein Arne Brygfjeld

P1100628 (1)

Utsikt fra hemsen

Første dag bærer det opp på breen som slynger seg mellom toppene. Okstinden på 1807 moh. er lett å forsere på beina med staver. På toppen er det vindstille, sol og skyfri himmel. Vi er på rett sted, til rett tid. Det frister å fortsette turen til Oksskolten, men den skal få ligge til en annen gang. Toppene står tett og er godt egnet for fjellvandrere på randonneski. Vi får øye på to karer på vei opp på Tvillingtindan på 1824 moh. De tar seg tid på toppen før det bærer utfor. Slake svinger på pudderføre tar dem nedover fjellsiden. Så venter Vesttinden på 1711 moh. Mennene er unge og sterke. «Den fineste plassen i verden», er kommentaren vi får når de tar oss igjen nede på flaten.(Teksten fortsetter under bildet)

P1100795P1040248 (1)P1100741

….kan det blir finere?

Neste dag er landskapet endret. Ute blåser det mellom 15 og 20 sekundmeter og sikten er begrenset. Mens det uler rundt seks hushjørner, bretter vi opp ermene og sytten turdamer tar en real hyttevask. Utsikten gjennom panoramavinduene på hytta gjør at jeg tenker på hvordan det må ha vært under byggingen av den – det var garantert også slike dager da, hvor føret var vanskelig og sikten mindre god. (Teksten fortsetter under bildet)

P1100903

Tid for rundvask!

Noe som bidrar til å øke respekten for Hemnes Turistforening, og alle andre ildsjeler som har bidratt. Rabothytta er et bevis på hva som er mulig, bare du tror sterkt nok og klarer å skape engasjement i lokalsamfunnet.(Teksten fortsetter under bildet)

P1100717

P1100669 P1100751

Vi anbefaler turen og et besøk på Rabothytta.

God tur!

 

FAKTABOKS:

Beliggenhet: Ved Okstindan, Hemnes kommune i Nordland

Okstindbreen er landets 8. største bre og Oksskolten er Nord-Norges høyeste topp. Det er flott å gå fra hytte til hytte i området.

Arkitekt: Jarmund/Vigsnæs AS arkitekter MNAL

 

Eier: Hemnes Turistforening, Nordland. http://www.hemnesturistforening.no, http://rabothytta.no

Areal: 200 m²

Åpnet: 16. august 2014

Sengeplasser: 30

Beliggenhet: 1200 meter over havet

Energi: Vedfyring, koking på gass, 230V strøm basert på solcelle, vindgeneratorer og aggregat

Drikkevann: Vannpost ved hytta

Nøkkel: DNT

Adkomst: Fly til Mo i Rana, kjøre til Korgen.

Sommer: FV 322 innerst i Leirskarddalen, følg anleggsveien opp til Leirbotn. Derfra ca. 5,5 km til hytta. Turen tar ca. 1,5–2 timer.

Vinter: Kjøre til Innerdalen. Følg skuterløypa opp til Austdalen og Fagerlidalen. Videre opp til hytta. Turen tar ca. 5 timer på ski.